Förra året tillträdde Johan Schnürer som rektor för Örebro Universitet. Efter ett år på posten är han i full färd med satsningar på bredda forskningen och vässa kvaliteten på utbildningarna.
Örebro universitet har onekligen gjort en imponerande resa de senaste åren. Från övergången från högskola till universitet 1999 fram till idag har universitet växt med Campus i Karlskoga och vid USÖ. På utbildningsområdet har man bland annat fått tillskott i form av en hett efterlängtad läkarutbildning och en civilingenjörsutbildning. 2015 kom man tack vare sina forskare för första gången med på Times Higher Educations lista över världens 400 högst värderade universitet.
– Jag tog över ett välskött universitet med god ekonomi förra året. Det betyder att vi kan göra de satsningar vi gör nu. En annan sak jag märkte när jag kom hit var att medarbetarna var väldigt stolta över universitetet. Sådant sprider sig även vidare till studenterna, säger Johan Schnürer som tillträdde som rektor den 1 juli förra året.
Johan kan se tillbaka på ett spännande första år som rektor för Örebro universitet.
– Det här är det mest spännande jobb jag har haft. Det har varit fantastiskt intressant att komma till en ny miljö och ett universitet som har en så stor bredd vad det gäller både ämnesinnehåll och forskning.
När det gäller de viktigaste arbetsuppgifterna han har framför sig berättar Johan att det handlar mycket om att stärka och utveckla det man har idag.
– Vi har 15 000 registrerade studenter nu och har slagit i taket för hur många vi kan få ersättning från staten för. Därför ska vi arbeta med att utveckla kvaliteten i undervisningen.
Johan Schnürer lyfter fram tre strategiska fokusområden man satsar på där avsikten är att stärka forskningens volym och kvalitet samt undervisningens kvalitet.
– Det första är teknikutveckling i samverkan där man forskar 50 procent och undervisar 50 procent. Det andra är vår inriktning på mat och hälsa där vi har en spännande forskning på tarmflora som är unikt för just Örebro universitet. Det tredje är att vi satsar på framtidens lärarutbildning i samverkan med skolhuvudmän i regionen. Sammanlagt satsar vi 250 miljoner på dessa fokusområden.
En annan spännande uppgift är ett nytt visions- och strategiarbete där universitetets medarbetare uppmuntrats att lämna in sina synpunkter, tankar och idéer.
– Vi ska titta på vad vi är bra på nu, var vi vill vara som universitet om tio år och hur vi kommer dit. Den 6 och 12 september ska vi ha möten för att diskutera vidare och bland annat bestämma en tidsplan för detta, berättar han.
Johan Schnürer kom till Örebro som femåring i början av 1960-talet och gick bland annat på Risbergska skolan. När han flyttade till Uppsala för vidare studier 1977 var det en helt annan stad han lämnade bakom sig.
– Då var det här en stillsam stad. Det fanns en pizzeria, en kinakrog och ett diskotek. Nu när jag återvänt är jag glad att de har behållit stadskärnan, det tror jag är betydelsefullt. Det finns så många fantastiska platser i Örebro idag, säger han och lyfter fram oaser som Småbåtshamnen och Stadsparken.
En permanent flytt är dock inte aktuell i dagsläget, istället pendlar han från hemmet i Uppsala varje helg.
– Det fungerar rimligt bra. Min fru har sitt arbete i Uppsala och vi har fortfarande ett barn som bor hemma, förklarar han.
När Johan tackade ja till rektorstjänsten blev han också imponerad över bredden som fanns på Örebro Universitet.
– Den här bredden vi har tycker jag är fantastisk. Att det även fanns en musikhögskola här kände jag inte till innan men jag tycker den tillför väldigt mycket. Inte minst med tanke på kopplingen till Svenska kammarorkestern som är välrenommerad internationellt. Vi har ett komplett universitet där det finns en stor beredvillighet att samverka över ämnesgränserna, och det är viktigt, slår han fast.
Hur står sig Örebro universitet i jämförelse med andra lärosäten idag?
– Det var en riksdagsledamot som beskrev oss som ett ”kaxigt” universitet och det tar jag som någonting positivt. Sedan betyder det oerhört mycket för oss att ha en bra hemmamarknad. Vi har en stad, en region och ett näringsliv här som vill oss väl. Däremot är staden Örebro fortfarande lite okänd. Många passerar förbi utan att stanna till och upptäcka staden. Vi behöver rekrytera studenter som verkligen vill hit och inte att vi är andra- eller tredjehandsvalet.