Kårhuset har hittat rätt i egen regi


Posted 2014-02-05 in Mer Läsning

Den 1 mars 2012 tog studentkåren över verksamheten i Örebro Kårhus. Knappt två år senare pejlar vi nu läget med verksamhetschefen Niklas Lennartsson och kökschefen Robert Linell.

 

Om ni jämför dagens verksamhet med hur det såg ut för två år sedan, innan Örebro studentkår tog över hur känner ni att det har gått?

Niklas: Det har bara gått uppåt, skulle jag säga. Jag tror att det stora problemet för tidigare ägare var att de gjorde det alldeles för likt nattklubbarna på stan.

Robert: Vem skulle åka upp hit om priserna och konceptet var detsamma som på klubbarna i stan? Nu bor det visserligen mycket folk runt universitetet också, men det skulle ändå inte bli samma grej.

N: Vi tror att studenterna vill ha en nattklubb som känns som hemma, med många kända ansikten, samtidigt som den ska hålla samma kvalitet som klubbarna inne i stan, men helst kosta hälften så mycket. Sedan bygger det nog mycket på vad stället har för rykte också. När vi tog över var det verkligen nere i en svacka och vi har märkt att det tar tid för folk att komma underfund med att det faktiskt är bra igen, men så bra som det går på våra fredagspubar nu har det nog inte gjort på väldigt många år. Det är kul.

 

Jag vet att ni får mycket hjälp av studenter som jobbar ideellt. Hur många är de ungefär?

N: Det är nog 100–150 stycken som arbetar under en termin, men sedan är det 30–40 personer som utgör själva kärnan och jobbar väldigt mycket.

R: De övriga tar kanske några enstaka pass under hela terminen.

 

Vilken typ av arbetsuppgifter handlar det om?

R: Det kan vara allt från att stå i entrén eller garderoben och ta betalt till att stå i baren, fixa mat i köket eller att rodda med disk.

N: Våra dj:s är också ideella. Jag tror att variationen på arbetsuppgifterna gör att folk ställer upp och jobbar, även om det ändå är ett ständigt problem att få in tillräckligt med folk. Men det löser sig alltid.

 

Hur gör ni när ni rekryterar folk som vill jobba ideellt?

N: Vi har precis gjort en omorganisering och har nu fyra stycken ansvariga personer istället för 16 och hoppas få mer struktur på det sättet. Samtidigt håller vi på med ett nytt upplägg där vi ska börja schemalägga personalen för att få större möjligheter att kunna placera folk där de verkligen behövs. Med det nuvarande spontansystemet kan personalen bli väldigt ojämnt fördelad och vissa får jobba väldigt mycket på grund av det.

 

Vad erbjuder Örebro Kårhus för olika typer av verksamheter?

N: Vi har en caféverksamhet, som också innefattar en lunchverksamhet, sedan har vi pubkvällar på torsdagar och det är egentligen det som går allra bäst. Då är det fullt här, nästan jämnt. Och på fredagar kör vi nattklubb. Sedan har vi en ganska stor sittningsverksamhet där Robert har det största ansvaret. Vi siktar på att dra igång en tisdagspub, med start 25 februari, också.

 

Hur mycket studenter brukar det vara här på dagtid?

N: Vi öppnar klockan åtta på morgonen och vid tio brukar det vara i princip halvfullt. Det var något som verkligen lossnade förra terminen. Studenterna kände att det var ett schysst ställe att sitta och plugga på. Det är det vi vill vara, ett billigt café med billig lunch där man kan sitta och plugga. Det är alltid ganska lugnt och man kan ta en paus och spela lite pingis eller biljard.

R: På dagtid är det lite som en fritidsgård för vuxna.

kårhusrest2_webbÄr det bra fart på café- och lunchverksamheten?

N: Det är något som hela tiden klättrar, sakta men säkert. Lunchen gick bra i höstas och nu har vi höjt det ett snäpp under lovet. Vi har utökat både sortiment och kvalitet. Nu har vi lite större variation på luncherna.

R: På måndagar och torsdagar har vi soppa, på måndagar får man nybakat bröd och på torsdagar är det pannkakor. På tisdagar är det paj och på onsdagar går det mer åt husman, som köttbullar och mos eller pytt i panna. Sedan har vi tacobuffé varje fredag och den har vi fram till klockan sju, så det blir lite after school då. Dessutom har vi vegetariska alternativ alla dagar.

N: Vi har varit lite dåliga på det vegetariska förut, men nu kommer vi att göra det mer ordentligt.

 

Ni har kört en hel del livemusik på senare tid. Kommer ni att fortsätta med det?

N: Vi hade turen att Radio Campus gick in och tog över som arrangörer för torsdagskvällarna i höstas. Då blev det livemusik regelbundet, varje vecka, och det kommer de att köra vidare med. Sedan är tanken att vi ska ha livemusik även på tisdagar och att det ska gå lite mer åt rockhållet då. Torsdagarna går mer åt indiepop och singersongwriter. Jag tror det är viktigt att hitta en dag för varje målgrupp, även de som inte går till nattklubben.

R: Vi vill hålla en bra bredd och se till att det finns ett forum för alla typer av människor, under ett och samma tak.

 

Ni har blivit nominerade till priset Årets klubb, som är instiftat av SAMI och som delas ut vid Manifestgalan i början av februari. Hur känns det?

N: Det är jävligt kul och högst otippat. Oavsett hur det går har vi tagit det som en vinst bara att vara en av totalt fyra finalister. Det ska bli spännande att se hur det går.

 

Har ni några större evenemang på gång under vårterminen?

N: I slutet av introduktionen, den 14–15 februari, kommer vi ha en ”winterfest” med utomhusområde och after ski-tema. Det blir nog något coverband också, haha. Annars är våren inte lika fullspäckad som hösten, men vi kommer säkert göra något kring den 28 februari också, i samband med vårt tvåårsjubileum, men vi har inte hunnit planera så mycket än. Förra året anordnade vi en stor barbequefest kring valborg som blev jäkligt lyckad, så det gör vi nog igen.

R: I år har vi planer på att grilla en hel gris.

N: Och en skitstor paprika som vegetariskt alternativ.

R: Sen ska vi tända eld på en hel ko. Nä, men något spektakulärt kommer det garanterat att bli. Vi vet inte exakt vad bara.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.