Gör skillnad med ideella insatser


Posted 2014-02-07 in Mer Läsning

Pengar är inte allt. Viktoria Andersson och Anna Andersson är sedan hösten 2013 ansvariga för Örebrogrenen av den ideella organisationen Let’s make a difference. Vi stämde träff med dem för att få reda på vad ett ideellt engagemang kan ge.

 

Vad är Let’s make a difference?

Anna: Det är en ideell organisation med fokus på att hjälpa andra. Den grundades i Stockholm och Karlstad 2012 och samma år bildades också lokala organisationer i Katrineholm, Ystad och Trelleborg. En av grundarna är gammal bekant med Viktoria och det var på den vägen vi hörde talas om det. Vi hade länge funderat på att engagera oss och göra något själva, något lokalt med hjärta i, och vi tyckte att Let’s make a difference-konceptet verkade bra och drog igång det här i Örebro hösten 2013. Än så länge är konceptet ganska nytt och litet.

Viktoria: Men vi kände ändå att det var ett bra forum för att förverkliga de tankar och idéer vi har kring vad vi vill åstadkomma.

 

I slutet av förra året anordnade ni en juklappsinsamling för behövande här i Örebro. Berätta kort om det.

A: Vi ville göra någonting för utsatta barn, ungdomar och vuxna som inte kunde fira den typen av jul som de flesta av oss visualiserar sig hur en jul ska se ut. Det gick verkligen jättebra och folk skänkte över 1 000 julklappar.

V: Julklapparna delades ut till ensamkommande asylsökande barn och ungdomar, familjer med stöd från socialtjänsten, barnavdelningen på sjukhuset för de som var inlagda över jul, kvinnojourer, hemlösa, kommunala boenden och den typen av grupper.

A: För oss var det väldigt viktigt att det inte skulle bli välgörenhet i form av allmosor, där mottagaren måste be om att få något. Vi ville åt känslan av att man får något för att någon annan bryr sig om en och jag tror att vi lyckades med det.

V: Det var så himla häftigt att se när barnfamiljerna kom och lämnade sina julkappar och höra om hur barnen hade valt ut julklappar med de som skulle få dem i åtanke.

 

Varför tycker ni att man ska arbeta ideellt?

A: Först och främst för att man är en del av samhället. Det handlar om en solidaritetstanke och oavsett vilken typ av frågor man arbetar med ser man sig själv på ett väldigt konkret sätt som en del i ett större sammanhang. Det är givande för en själv, men framförallt ger det något till andra.

V: Och att bidra med något till andra är det primära, alla gånger.

A: Sedan är det inget fel på att dra nytta av de erfarenheter man får genom sitt ideella engagemang även i sin karriär. Och pluggar man kan det vara ett bra sätt att skaffa sig extra erfarenhet.

 

Jag antar att det är viktigt att man engagerar sig i något man brinner för, med tanke på att man inte får någon ekonomisk ersättning.

A: Absolut. Hittar man rätt form för sitt engagemang är det bara att köra. När man jobbar eller pluggar tycker jag dessutom att det är väldigt givande att göra något som i första hand inte handlar om strävan i karriären eller att plocka högskolepoäng.

V: Även om det ideella arbetet kanske kan bli stressigt ibland är det ändå värt det i slutändan. Man blir så glad av all positiv respons.

 

Hur ser ni på behovet av ideell arbetskraft i dagens samhälle?

V: Det verkar utan tvekan finnas väldigt många som vill hjälpa till.

A: Jag tror att det finns ett stort behov av det också. Samtidigt kanske det inte är så enkelt att veta var man ska börja, men man kan kontakta organisationer och föreningar som man tycker är vettiga och fråga dem om det finns något man kan hjälpa till med. Jag tror dessutom att behovet av stöd och ideellt arbete med fokus på de som befinner sig i en utsatt ställning kommer att öka ännu mer. Samtidigt är det viktigt att det inte fungerar som ersättning till samhällets agerande och ansvar och att det inte bidrar till att skapa ett ”vi och dom”-samhälle. Det ideella arbetet ska fungera som ett komplement till det andra.

V: Man ska bidra med ett mervärde för att man vill göra det. Vi kan inte förändra folks livssituation och vi har inte heller tagit på oss den rollen.

 

Som student finns det ju ganska många föreningar och sektioner att engagera sig i. Är det en bra ingång?

V: Ja, börjar man med att känna efter där upptäcker man om man passar för det och har rätt driv.

A: Jag skulle verkligen uppmana alla studenter att göra det. Dels för att det ger erfarenhet som kan vara nyttig längre fram i karriären, och dels för att göra någonting spännande. Även om man kanske inte tycker det så har man faktiskt ganska mycket tid över när man pluggar. Så länge man ser till att begränsa sitt engagemang och inte blir uppäten av det kommer det att fungera bra. Ibland kan det ju vara avkopplande att arbeta med något annat och släppa fokus från plugg eller jobb som hänger över en i vanliga fall.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.