Sista fredagen i september är det dags för årets upplaga av den nationella vetenskapsfesten Forskarfredag. I samband med detta arrangerar Örebro universitet för andra året i rad en deltävling i Forskar Grand Prix – en tävling där forskare tävlar i att hålla den bästa presentationen. Tävlingen hålls i Örebro konserthus och kostar inget att besöka.
Under Forskarfredag, den 27 september, anordnas deltävlingar i Forskar Grand Prix i totalt nio städer runt om i landet. Vinnaren i respektive deltävling går vidare till riksfinalen, som hålls på Debaser Medis i Stockholm, den 5 december.
Själva tävlingsmomentet fungerar på så sätt att vardera forskare står på scenen i tre minuter och ska under tiden presentera sin forskning med ett intressant framförande. Just bedömingsmomentet påminner på sätt och vis om det i Idol, även om det inte föregås av några auditions. Vinnarna utses nämligen av både en publik och en jury.
– Publiken betygsätter de olika framträdandena på en skala mellan ett och fem, med hjälp av mentometerknappar. Juryn består av tre personer som företräder områdena media, scenkonst och akademi. De bedömer framförandet utifrån sina respektive kunskapsområden och ger forskaren konstruktiv kritik. Man tittar på hur framförandet fungerar rent medialt, hur forskaren förmedlar sitt budskap med kroppsspråk och rörelser och slutligen tittar man också på den akademiska aspekten. Det är dock inte fråga om någon kritisk granskning av innehållet, berättar Anna-Karin Frih som är projektledare för Forskarfredag och Forskar Grand Prix i Örebro.
Syftet med Forskar Grand Prix är att tävlingsdeltagarna ska presentera sin forskning på fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt. Det ska dessutom vara en rolig tillställning och kul show för publiken som är på plats. Trots att det är en tävling är det alltså inte att vinna som är det viktiga. Inför tävlingen får de deltagande forskarna coaching i presentationsteknik och berättande. Det i kombination med själva tävlingsmomentet ger dem värdefulla erfarenheter som är viktiga och användbara i deras fortsatta karriär.
– De flesta forskare behöver bli bättre på att kommunicera och presentera sin forskning på ett kort och kärnfullt sätt. Det är väldigt viktig när de ska presentera och sälja in den till såväl finansiärer som samhälle och studenter. På det här sättet får de tillfälle att testa det. Dessutom får publiken uppleva forskning på ett nytt och spännande sätt. Eftersom det är åtta forskare med olika forskningsområden blir det också ett väldigt varierat innehåll att ta del av, säger Anna-Karin Frih.
Forskar Grand Prix hålls, precis som förra året, i Örebro konserthus. Då lockade tävlingen 500 personer som fyllde konserthusets nedre plan och reaktionerna var väldigt positiva.
– När det gick så bra förra året beslutade vi oss för att vara med igen – och intresset är stort även i år. Redan innan vi ens hade börjat marknadsföra biljetterna var efterfrågan hög. Det är kostnadsfritt att vara publik och studenter får väldigt gärna ansöka om biljetter via vår hemsida.
Som en del av Forskarfredag kommer det under hela vecka 39 också vara möjligt att låna en egen forskare. Här ligger fokus på barn och ungdomar och forskaren kommer då ut till exempelvis en skola och berättar om sin forskning och vad det innebär att vara forskare. I Örebro kommer 20–30 forskare att delta under veckans gång.
För mer info och biljetter: www.forskarfredag.se | www.forskargrandprix.se