Extrajobb – Shavbå vet vad det handlar om


Posted 2013-01-29 in Mer Läsning

Som student är det svårt att få ihop ekonomin när hyra och kurslitteratur äter upp stora delar av ett redan snålt tilltaget studiestöd. Ett extrajobb kan dryga ut kassan, men frågan är hur det går att kombinera med studierna – och finns något mer än pengar att tjäna?

 

Vi träffade Shavbå Armaghan över en kopp kaffe i Musikhögskolans café för att få reda på hur det är att vara student med extrajobb. Shavbå började studera på Örebro universitet vårterminen 2011 och har precis påbörjat sin fjärde termin på programmet Digital mediedesign. När hon gick på gymnasiet skaffade hon sitt första extrajobb och sedan dess har hon alltid haft minst ett jobb vid sidan om studierna.

– Jag började på McDonalds 2006 och jobbade där till 2011. Under 2010 började jag på hemtjänsten och där jobbar jag fortfarande. Dessutom är jag studentambassadör via universitetsprojektet Linje 14, nämndeman i kommunen och så jobbar jag lite med webbsidor också, berättar Shavbå.

Det blir minst två arbetstillfällen per vecka, men oftast fler, och vissa perioder är det svårt att få tid över till något annat än jobb och studier.

– Ibland är jag inte människa, men jag har ju valt det själv. Sedan är det alltid roligt med extra pengar. Jag älskar att resa och utan pengar blir det svårt, konstaterar hon.

Vissa typer av jobb lämpar sig bättre än andra när man är student. Det viktigaste är att arbetstiderna är flexibla och kan anpassas till hur studierna ser ut. Ett fast arbetsschema kan ställa till problem.

– Ett tag hade jag fast schema och då blev det för stor press. Allt blev lidande. Jag kunde inte plugga eller hitta på saker för att jag skulle jobba och hade jag tenta på en schemalagd arbetsdag blev det ofta krångel. Nu jobbar jag mest helger och vissa vardagar om jag inte har några studier på schemat. Det funkar väldigt bra.

 

Ha ett mål

Shavbå tror att det är nödvändigt att ha ett mål för att orka med både heltidsstudier och jobb. Själv lägger hon en del av de intjänade pengarna på resor, men hon ser även till att spara undan pengar för framtiden.

– Står du där och jobbar utan mål är det lätt att bli less. Anledningen till att jag orkar är för att jag vet vad jag ska använda pengarna till. Dessutom vet jag att det är tidsbegränsat och att jag inte kommer vara kvar där resten av livet. Jag tror att man måste veta vart man är på väg någonstans, säger hon.

Ett annat mål hon har är att hålla nere studieskulderna och för tillfället tar hon inget lån alls. Något hon tycker är skönt.

– Samtidigt kan det bli en slags press om man jobbar bara för att slippa ta studielån. Studierna kan nog bli lidande om man känner att man måste kunna betala alla sina räkningar med lönen. I ett sådant läge kanske det är bra att ta halva lånet. Det är bättre än inget och dessutom slipper man gå in i väggen för att arbetsbelastningen blir för hög.

 

Inte bara pengar

När vi pratar om vad det är som lockar med att jobba vid sidan om studierna medger hon att det främst handlar om extra pengar. Shavbå ser dock andra fördelar med extrajobben också – även om de inte står med på lönespecifikationen.

– Eftersom jag har jobbat sedan jag var 16 år känns det inte längre som någon stor grej att börja på ett nytt jobb. Nu vet jag hur systemen funkar och hur arbetet går till på olika arbetsplatser. Det gör att jag känner mig lugn och trygg i sådana situationer.

Olika arbetsplatser och varierade arbetsuppgifter har gett henne en mängd olika erfarenheter och meriter. Det är allt från stresshantering och service till pedagogik, planering och ansvarstagande.

– Erfarenheterna har jag ju nytta av i många andra situationer, dels på andra arbetsplatser men även i studierna. Sedan är det är väldigt kul också. Jag rekommenderar verkligen andra att skaffa ett extrajobb.

 

Var inte kräsen

Vi kommer in på frågan huruvida det är svårt att hitta ett extrajobb eller inte. Shavbå har inte haft några större problem, men påpekar samtidigt att det är flera olika saker som kan spela in.

– Jag vill säga att det inte är så svårt att få ett jobb, men det beror väl på hur man är som person och vad man har för kontakter. Kontakterna är självklart viktiga, men se till att prata med folk och håll ögon och öron öppna. Sedan får man inte vara kräsen heller. Är man det försvinner många möjligheter direkt, säger hon.

En viktig del i kampen om extrajobbet kan vara att personligen lämna över sitt CV till arbetsgivaren. Shavbå har gjort det själv och hon rekommenderar andra att göra det också, även om det kan kännas lite jobbigt i vissa lägen.

– Det ger ju ett första intryck och de har möjlighet att se vem man är innan de kallar en på intervju. Alla mina chefer har varit positivt inställda till det. Samtidigt är det en bra grej för en själv också. Självförtroendet växer av att våga gå dit och presentera sig.

Hon tror att det är lättast att hitta lämpliga jobb med flexibla arbetstider inom restaurangbranschen och vårdsektorn, vilka hon själv har erfarenheter ifrån.

– Hemtjänsten behöver alltid folk, men många är tyvärr lite rädda för sådana arbeten. Jag sade själv att jag aldrig skulle jobba inom hemtjänsten innan jag började där, men det är varken speciellt tungt eller svårt. Nu brukar jag till och med tipsa andra om det.

Ett annat tips hon har är att studenter med egna affärsidéer ska gå till Drivhuset som hjälper till att starta och driva eget företag.

– Jag har varit på ett möte med dem och de är väldigt duktiga. Att starta eget betyder inte att man måste hyra en stor och dyr lokal mitt i city. Man kan ju sitta hemma och jobba med sina idéer, säger hon.

 

Mest fördelar

Även om det kan bli jobbigt vissa perioder tycker Shavbå ändå att fördelarna är betydligt fler än nackdelarna. Det faktum att hon tjänar extra pengar och får mycket nya erfarenheter som hon har nytta av resten av livet väger tungt. Hon känner sig väl förberedd inför det kommande arbetslivet och tycker det ska bli spännande att se var det kan ta henne.

– Jag har så många planer att jag inte riktigt vet var jag ska börja, men förhoppningsvis blir det snart en termin som utbytesstudent någonstans i Asien. Om jag ska åka någonstans kan jag lika gärna åka till något spännande ställe, avslutar hon.

 

Shavbås tips

* Var inte kräsen

* Prata med folk – håll ögon och öron öppna

* Tro på dig själv

* Visa framfötterna genom att presentera dig själv personligen

* Ha ett mål med jobbet och pengarna

* Tänk att det är ett extrajobb under en begränsad period

* Jobba hårt när du väl jobbar

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.