Sju bidrag tävlar om två platser i riksfinalen i Piteå. Den 29 mars är det nämligen dags för SMASK i Musikhögskolans konsertsal, uppe vid Örebro universitet.
SMASK står för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest och är en årlig återkommande musiktävling i schlageranda som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor – Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Piteå och Ingesund.
Själva tävlingen startade redan 1991 när studenter vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm tröttnade på att deras bidrag till Melodifestivalen aldrig togs med. De tänkte då ”Om melodin inte kommer till festivalen, får festivalen komma till melodin.” Så föddes SMASK. Tävlingen kan ses som en liten parodi på Melodifestivalen, men med den stora skillnaden att SMASK fortfarande har sin liveorkester kvar. Varje skola arrangerar också sin egen deltävling där två bidrag röstas vidare till den stora riksfinalen.
– Årets tema är vatten, vilket ju känns högst aktuellt för oss här i Örebro, och vi räknar kallt med att något eller några av bidragen kommer att ge en liten ironisk gliring åt det som hänt, säger pr-ansvariga Hannah Högemark Hilliges. Vattentemat är bara ett övergripande tema och deltagarna har inget krav på sig att skriva låtar som utgår från temat.
– Det kommer att vara bidrag som utgår både från sumobrottning till att kyssa grodor, berättar Hannah.
Bidragen röstas fram dels genom sex stycken jurygrupper – SMASK-veteraner, lärare, Svenska Kammarorkestern, vattenjury, branschjury och kändisjury och dels via publiken. Först väljer juryn ut fyra bidrag av vilka publik (och jury) sedan väljer ut två bidrag som går vidare till Riksfinalen i Piteå den 17 maj.