Vintips: La Rioja Alta


Posted 2016-05-25 in Mat & Dryck

Spanien är världens tredje största vinproducent och har den största vinodlingsarealen i världen. Rioja är den mest kända vinregionen och vi har besökt den.

 

Bodegorna i Riojaregionen började odla vin redan i slutet av 1700-talet. Kännetecknande för Riojavinerna är den dominerande druvan Tempranillo samt att vinerna ofta har en lång lagring på tunnor av amerikansk ek. Det ger vinet en vaniljaktig smak vilket går mycket bra ihop med den bäriga druvsorten.

 

La Rioja Alta
I slutet av 1800-talet bildades La Rioja Alta av fem familjer. Under hela 1900-talet ökade kvaliteten i de ofta prisbelönta vinerna. Vinproduktionen intensifierades i slutet av 1900-talet då flera vingårdar köptes in inkluderande Torre de Ona. Stora investeringar har skett i teknik med syfte att säkerställa traditionen med en hög kvalité.

 

Torre de Ona
Torre de Ona startades så sent som 1985 och vinerna tillverkas i modern stil. Den vackra och välskötta Bodegan erbjuder guidade turer med vinprovning och försäljning. Utsikten över vinodlingarna och de omgivande bergen förgyller ett besök.

 

Lat42LAT 42 – Gran Reserva
LAT 52 är ett vin som år efter år rankas högt. Tempranillodruvorna skördas för hand för att uppnå en perfektion. Vinet har lagrats två år, varav ett år vardera på gamla amerikanska och nya franska ekfat. Det har en klarröd färg, doften är mogen, mäktig, med inslag av bär och fat. Smaken är fyllig och litet frisk. Bärsmaken är tydlig. Eftersmaken är utmärkt och stärker fatkänslan. Passar bra till inte alltför kryddstarka nöt-, lamm- eller vilträtter. Gott i sig självt.

 

 

 

La Rioja AltaLa Rioja Alta – Gran Reserva
Ett mycket elegant och kraftfullt prestigevin lämpligt till kraftfull mat eller vällagrade ostar. Gjort av druvorna Tempranillo, 90 procent, och Graciano, 10 procent, vilka skördas för hand. Vinet har en tydlig tegelröd färg och en intensiv fruktig doft, smaken är kraftfull men behaglig med lång och fin eftersmak. Vinet jäser på rostfria ståltankar och lagras därefter flera år på ekfat. Vinet är färdigt att drickas men kan utvecklas genom lagring under tio år framåt. Denna vinnjutning bör luftas innan den dricks.

 

 

 

Druvan Tempranillo
Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien och ger fylliga röda viner. Många Tempranilloviner lagras länge på amerikanska ekfat, vilket ger mycket vaniljsmak. Färgen är härligt rubinröd. Doften brukar beskrivas som kryddig, med inslag av vanilj, fat, frukt och örter. Den blandas ofta med andra vinsorter med exempelvis 10 procent Grenache, Merlot eller Cabernet Sauvignon. Numera är det vanligt att vinerna inte ligger så lång tid på fat. Detta för att anpassas till den internationella trenden med fruktiga viner. Denna spanska favorit odlas också ökat i Argentina, Australien, Nya Zealand, Portugal, Sydafrika och USA.

 

Vintips
LAT 42 – Gran Reserva
Nr 12679: 99 kronor

Vinupplevelse
La Rioja Alta-Gran Reserva
Beställningssortimentet
Nr 7462: 299 kronor

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.