För sex år sedan försvann lagkravet på fullt utrustat restaurangkök och sedan dess poppar det upp vinbarer lite här och där. Nyöppnade Vinkiosken, som ligger som en bakficka till sushirestaurangen Hachi, är just en sådan och den hittar vi på Järntorget i Örebro.
Vinkiosken fokuserar på naturviner från producenter runt om i världen och Japans nationaldryck sake. Ett besök i Vinkiosken vittnar om en avslappnad och opretentiös atmosfär med okomplicerade tilltugg som går hand i hand med dryckerna.
Trots att Vinkiosken ligger i samma lokal som Hachi så har de olika inriktningar. Här serveras ingen japansk mat utan mer tilltugg i form av ost, oliver, boquerones, ostron och gazpacho. Det som kan tänkas vara den gemensamma nämnaren är kärleken till den så ofta missförstådda drycken sake.
Vinkiosken huserar i ett redan befintligt rum som tidigare fungerat som ett väntrum till Hachi. Här finns plats för tio personer och tanken är att det kommer att hållas inriktade vin- och sakeprovningar av sommelieren Evelina Gunnahr som även är restaurangchef på Vinkiosken och Hachi. Privata provningar för sällskap om sex-tio personer kan också bokas.
För att inte göra bort sig helt inför ett besök på Vinkiosken tar vi hjälp av Systembolagets experter och reder ut ett par begrepp kring naturvin som är ett relativt nytt inslag i vinvärlden:
Målet för vinproducenter som arbetar med den här inriktningen är generellt att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Det innebär ofta att druvorna skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel i vingården förekommer. Flertalet naturvinsproducenter anser till och med att man bara får använda naturliga, de vilda, jästsvamparna som finns i vingården och i vinkällaren när druvmusten jäser till vin.
I dagsläget finns ingen enhetlig definition av naturvin vilket gör det svårt att nå ut till konsumenterna och lämnar också fältet fritt för tolkning av vad naturvin är. Ett besök hos Vinkiosken kan därför vara riktigt upplysande och kan ge en bra lektion av vad de anser vara definitionen av naturvin.
Sake är en annan sak. Här är de flesta överens om vad det egentligen är. Tillverkningsprocessen är lång och innefattar bland annat rispolering, blötläggning, jäsning och lagring. Dess smak är ren och kommer från ris, vatten, jäst och koji. Inga andra tillsatser förekommer. Dock finns det en stor variation av drycken och söthetsgraden spelar här en stor roll. Skalan går från torra +10 till söta -10 men den spänner inte alls över samma bredd som för exempelvis vita viner.
I Vinkiosken kan besökaren få kunskap om dessa två drycker som är på frammarsch i Sverige i trevlig miljö. Att Örebro får detta tillskott ska ses som en merit i krogutbudet.