Utomhuslunch


Posted 2014-06-09 in Mat & Dryck

Så här på sommarhalvåret är det aldrig fel att äta sin lunch utomhus, i skön miljö. Vår matskribent Paul Dahlgren har därför tagit sig en titt på två favoriter i Örebro där du kan avnjuta en härlig utomhuslunch.

 

Sommarro Värdshus

Idyllen Sommarro är och har varit ett populärt utflyktsmål för Örebroarna i över 100 år. Ett behagligt lugn råder i uteserveringen där gästerna kan blicka ut över den engelska parken. Här serverar restaurangägarna Malin och Michael stans bästa lunch.

Den smakfulla lunchen börjar med en förrättsbuffé som inrymmer tre sorters egen inlagd sill med tillbehör och färskpotatis, ett fräscht salladsbord samt dagens soppa. Vi gillade särskilt den gröna ärtsoppan. Givetvis ingår färskt bröd och dryck.

Varje dag kan gästerna välja mellan två varmrätter varav en fiskrätt. Sommarro serverar alltid äkta husmanskost och på tisdagarna är det raggmunk med knaperstekt fläsk. Framgångsrikt serveras varmrätterna direkt från grytorna och stekbordet i köket.

Portergrytan med Hasselbackspotatis, pressgurka och gelé var mustig. Är det inte en härlig litet nostalgisk 70-talskänsla över den goda Hasselbackspotatisen? Isterbanden med den litet krämiga dillstuvade potatisen och rödbetor var syrliga.

Fiskrätterna är uppskattade med säkra favoriter som dijonsenapsfylld stekt strömming med västerbottencrème, och potatis- eller pepparrotsglaserad torskrygg med honungsugnsbakade rödbetor och chèvreost. Mycket god var den väldoftande fisk- och skaldjursgrytan i en tomatsås, toppad med en ”het” aioli och åtföljd av toast.

Desserbordet innehåller en dagens dessert, vilken kan vara chokladtårta eller tidiga rabarber, exotiska frukter och kaffe. Smakfull avslutning.

Sommarro är ett anrikt värdshus i en vacker parkmiljö med trivsam personal som har stans bästa lunch.

Sommarro anlades i slutet av 1700- talet. Utmärkande utöver värdshuset är den engelska parken och det grekiska templet. Det grekiska templet byggs upp på nytt efter en brand. Vid Victoria och Daniels bröllop anlades en särskild bröllopsstig på det natursköna området.

Sommarro Värdshus
Adolfsberg, Örebro
www.sommarrovardshus.se  

 

Naturens Hus

Kön in till Naturens Hus sträcker sig ned till bron. Många önskar, särskilt de soliga dagarna, äta lunch eller fika i den natursköna vattenmiljön. Gästerna får en upplevelse av sjöstaden Örebro samtidigt som de serveras en mycket bra lunch.

Till lunch finns tre olika rätter, vilka är desamma under en veckans alla sju dagar. En sopprätt, en kött- eller fiskrätt, samt en salladsrätt. Lunchbuffén innefattar, bröd, färskost, sallad samt smaksatt vatten och kaffe.

Sopporna är ett lättare mål lämpligt för varma sommar- eller kalla vinterdagar. Utbudet kan vara en exotisk thaikycklingsoppa med kokosmjölk, en mustig fisksoppa eller en härligt kall vitlöksdoftande och drypande gazpacho.

Förväntansfullt får vi vänta på att huvudrätten blir färdig vilka trivsamt bärs ut och serveras vid bordet. Goda fiskrätter var torsk i ugn med tomater och dill samt den perfekt kokta flundran med vitvinssås och potatispuré. Bland kötträtterna är den saftiga kålpuddingen en favorit. Sommarsalladen fylld med räkor, sparris och avokado med en frisk mangodressing är uppskattad.

Naturens Hus är ett positivt och tilltalande alternativ för lunchgäster som vill äta en bra lunch i en naturskön vattenmiljö. Naturens Hus är byggt i en miljö som en gång var Örebros baksida. Här fanns soptippar, industrier och ett militärt övningsområde – allt idag förvandlat till ett härligt landskap med våtmarker och vattenspeglar anpassade för fågelliv och utflykter.

Café Naturens Hus
Oset, Örebro
www.cafe.naturenshus.se

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.