Gröna Fisken är en utmärkelse som Världsnaturfonden, WWF, delar ut till den fiskleverantör, dagligvaruhandel, butik eller restaurang som varit bäst på att öka andelen miljömärkt fisk i sitt sortiment under ett helt år.
I år är det för första gången en restaurang som tar hem utmärkelsen och delar den med en fiskleverantör. Restaurangen i fråga är ingen annan än East West Sushi på Engelbrektsgatan 8 i Örebro. Anledningen till att man får utmärkelsen är att man genomfört en ökning av miljöcertifierad fisk i sitt utbud med drygt 33 procent. Avgörande för att komma i fråga för Gröna Fisken är också att man avlägsnat alla rödlistade arter från sin meny.
– Det är jätteroligt att vi har fått den här utmärkelsen, vi har ju drivit restaurangen i 11 år nu och arbetat med miljöfrågor i flera år. Det började med grön el och återvinning och förra året blev vi kravcertifierade, berättar Ki Sandholm som driver East West Sushi tillsammans med Frans Jonsson.
Han menar att det problem som kan finnas egentligen ligger hos leverantörerna, att man inte har de produkter som efterfrågas, men att det just nu händer väldigt mycket på den fronten.
– Man får ställa krav på leverantörerna och understryka att kan de inte tillhandahålla hållbart producerade varor, då blir vi tvungna att byta leverantör. Vi kan ta det här med jätteräkan som exempel och den ”anti-scampi”-kampanj som finns, vi har lyckats få tag på hållbart producerade jätteräkor som visserligen kostar lite mer, men vi förklarar för våra gäster varför och hur vi arbetar, och det är väldigt uppskattat, konstaterar Ki Sandholm.
Gröna Fisken delades i år ut för tredje gången sedan 2009.