Travelista: Sex restauranger att besöka


Posted 2016-01-20 in Mat & Dryck, Näringsliv

Tillhör du den kategori resenärer som planerar sin semester utifrån restauranger och mat? Skäms du som en hund för att ha tvingats uppsöka McDonalds under ett besök i Trastevere i Rom därför att inget annat var öppet? Då har vi denna gång tips på sex restauranger värda att besöka.

 

Martin Bersategui, Spanien

BersateguiAdressen är Loidi Kalea i Lasarte i Spanien. Staden ligger norr om Pamplona i Baskien och alldeles intill Biscayabukten. Ett besök här beskrivs som en upplevelse på mycket hög kulinarisk nivå. 661 besökare av 700 har givit betyget utmärkt eller mycket bra i Tripadviser. Här är maten inte bara vara en smakupplevelse utan även en upplevelse för ögat. Martin Bersategui äger en rad av restauranger i Spanien, Mexiko, Dominikanska republiken och Costa Rica, men det är den med hans eget namn i Spanien som har flest Michelinstjärnor – tre stycken. Totalt har han åtta stjärnor om man räknar in alla restauranger. Martin Bersategui började arbeta i restaurang redan som åttaåring i föräldrarnas Bodega Alejandro. Räkna med att ett besök går lös på ett antal tusenlappar. Enbart en förrätt kostar 73 Euro, så en trerätters för två riskerar att kännas rejält i plånboken.

 

Europea, Quebec

EuropeaDen som tror att den fransktalande Quebecdelen av Kanada enbart har språket gemensamt med Frankrike är lite fel ute. Givetvis har även matkulturen följt med hit. Det är på Rue de la Montage i Montreal i en gammal viktoriansk herrgård som kocken Jéròme och hans stab av 22 kockar arbetar med att få fram det bästa av bästa ur det kanadensiska köket. Här märks de franska influenserna rejält och några i ett land söder om Kanada kanske anser att det kan bli lite väl pretentiöst i hur maten monteras på tallriken. Är man van vid kvantitet istället för kvalitet är Europea inte restaurangen för dig. Räkna med minst 140 kanadadollar (cirka 950 kronor) för en förrätt, huvudrätt och tre glas vin. Om du är ute efter traditionell mat från Quebec, som köttpajer och bakade bönor, bör du uppsöka någon annanstans att äta. Här serveras mat gjort med hjärtat med utgångspunkt från Europa.

 

Maison Lameloise, Frankrike

LameloisMaison Lameloise har kallats den heliga graalen vad det gäller matlagning med utgångspunkt utifrån det moderna franska köket. Vi är i hjärtat av Chagny, straxt söder om Dijon, och det är här i den burgundiska myllan som du hittar Maison Lameloise i ett gammalt ombyggt stallhus med anor från 1500-talet. Sedan 1921 har tre generationer Lameloise, Pierre, Jean och Jacques, ägt och drivit restaurangen och hotellet och idag drivs allt av Eric Pass och Frédéric Lamy efter det att Jacques pensionerade sig 2009. Byggnaden renoverades kraftigt under 1960-talet och sedan 2007 har man tre stjärnor i Michelinguiden. Detta tack vare ett magnifikt arbete av Jacques som nu Eric Pass förvaltar med den äran. Se ett besök på Maison Lameloise som ett riktigt à la carte-äventyr där du botaniserar bland kulinariska franska läckerheter.

 

Adam´s, Storbritannien

Adams_2Det brittiska köket är faktiskt rejält underskattat. Likheterna med vår egen svenska husmanskost är slående, men så är ju delar av Storbritannien forna vikingastäder också. I Birmingham, bara ett stenkast från centralstationen, hittar vi Adam´s. Det är en modern brittisk fine dining-restaurang som kan servera upp till 25 gäster åt gången. Denna mycket intima restaurang drivs av paret Adam och Natasha Stokes och öppnades 2013. Planer finns på att utöka restaurangen i början av 2016 med en eventuell flytt. De framtida planerna innefattar bland annat en bar, vinrum och kockbord. Idag har Adam´s en stjärna i Michelinguiden och avsikten med restaurangen är att förbluffa, stimulera och entusiasmera med en helt unik upplevelse. Här han man koncentrerat sig på ett fåtal färdiga smakmenyer, räkna med minst 135 pund per person (ca 1 800 kronor).

 

Restaurant Sat Bains, Storbritannien

Sat_BainsRestaurangen Sat Bains i Nottingham ägs och drivs av kocken Satwant Singh Bains och har idag två stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen hette från början Hotel des Clos, men när ”Sat” övertog etablissemanget 2002 ändrades namnet till Sat Bains. Bains är även en välkänd tv-kock, men med ett mycket hett temperament. Banne den som lämnar en dålig recension på exempelvis Tripadvisor om hans restaurang. Då kan det hända att han tar det högst personligt och levererar en lavett av oförskämdheter. Kritiken har handlat om att maten är för dyr och att den mestadels är baserad runt müsli med kolsyreis. Och så luktar det unket. Kan man gå med på 225 pund (ca 3 000 kronor) för en tallrik med sprakande müsli så är detta den självskrivna restaurangen. Inspirationen till menyn är hämtat från avsomnade El Bulli och allt kretsar kring salt, surt, sött, beskt och umami.

 

Geranium, Danmark

GeraniumEgentligen behöver man inte bege sig längre söderut än till Köpenhamn. Den här restaurangen har lite oförtjänt fått fungera som lite av ett andrahandsalternativ när det är fullbokat på Noma. Geranium står stadigt på egna ben med ingredienser som exempelvis biodynamisk rödlök, kamomill och smält höost. Restaurangen har två stjärnor i Michelinguiden sedan 2013 och när kockarna levererar som bäst är det många som anser att det borde vara tre stjärnor. Minst. Visst är det dyrt att äta här, men det är väl värt pengarna. Här anser man att omtanke även ska smaka och du får ett minne för livet. På världsrankingen bland världens bästa restauranger har Geranium plats nummer 42 och det med stigande stjärna. 2013 var man på plats 45. Adress? Faellandparken i centrum av Köpenhamn och så ligger Germanium på åttonde våningen i en byggnad där.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.