I hjärtat av Tiveden, där de tre kommunerna Askersund, Laxå och Karlsborg strålar samman, ligger Tivedens mat. Hit, mitt i skogen, åker matintresserade gäster för att äta god och innovativ mat i en lada.
Tivedens Mat har öppet för lunch och middag under sommaren. Lunchen ligger på en bra men mer ordinär nivå och kan vara en stekt lax med färsk potatis och aioli eller en mustig köttgryta. Till detta nybakat, krispigt, bröd och två röror. Men det är menyn, skriven på den stora svarta tavlan, som lockar oss till minst ett årligt besök. Givetvis varierar den beroende på dagens tillgängliga råvaror.
En klok och god start är att dela på husets egna tapas. Kryddig sill, vällagrad ost, oliver, spansk salami och skinka kompletteras med ett belgiskt färsköl som dryck. Sommarkänsla. Den vita sparrisen med en ljuvlig vit sås på gräslök och sikrom var en välsmakande förrätt.
Alla de fem–sex huvudrätterna lockar. Vi har ätit den smörstekta abborrfilén, lammfilén provencale och kalvlever Anglaise. Den stekta, köttiga, abborren var riktigt mjäll och serverades med skagenröra, sommarprimörer och kokt potatis. Lammfilén, perfekt rosastekt, var smakfull vilket förstärktes av vitlökssmör, färska tomater och ärtor samt råstekt potatis. Kalvlevern, traditionellt tillagad med bacon och kapris, nästan smälte i munnen. Allt så gott och så rikligt.
Avslutningen har hittills blivit den somriga och friska rabarberkompotten med färska jordgubbar tillsammans med en kanna nybryggt kaffe.
Kunnige, trivsamma, kocken och ägaren Jon serverar god och innovativ mat byggd på sommarens råvaror. Tivedens Mat, i hjärtat av Tiveden, ger en härlig gastronomisk upplevelse och är väl värd en resa.
Tiveden
Tiveden är en mycket skogrik bergstrakt på gränsen mellan landskapen Närke och Västergötland. Sjön Fagertärn är ett turistmål med sina röda näckrosor. Tivedens nationalpark bjuder på en mäktig natur. Badmöjligheterna är många där den största sjön är Unden.