Tivedens mat – årets bästa middag


Posted 2015-12-02 in Mat & Dryck

Vi bilar från Örebro och tar av vid Laxårondellen in i vackra Tiveden. Känt för sin mäktiga natur och de röda näckrosorna. Mitt i skogen, där Askersund, Laxå och Karlsborgs kommun strålar samman, ligger Tivedens mat. Här åt vi årets bästa middag inom vår region 2015.

 

Tivedens Mat ligger i en äldre lada med en nybyggd veranda och ett modernt kök. Innovative kocken och vänlige ägaren Jon tar emot gästerna för middag under sommarmånaderna. Detta års regniga sommar medförde ett par trivsamma besök. Noterbart är den vässade och exemplariska serveringen. Vi kände oss verkligen sedda middagen igenom. Positivt men överraskande var att få höra tidiga Dylan-inspelningar som bakgrundsmusik.

Menyn finns skriven på den stora svarta tavlan och varierar beroende på dagens befintliga råvaror. Förrätterna kan vara tapastallriken, löjrom med råraka, halstrad anklever eller blåmusselsoppa. Den egna tapastallriken med kryddig sill, vällagrad ost, oliver, spansk salami och skinka med hembakat bröd är en bra start.

Till huvudrätt erbjuds fem tilltalande rätter, abborrfilé, biff, lamm provencale, ugnsbakad röding samt smörstekt siklöja. Den ugnsbakade rödingen är perfekt mjäll serverad med färsk sparris, god sås och nypotatis, fisk som bäst.

De två större desserterna är, crème brulee och färska jordgubbar. Utöver dessa fanns en jordgubbssorbet och chokladpraliner.

Vi tas direkt om hand och visas till vårt bord i den av gäster fullsatta ladan. Direkt får vi en tillbringare med ett kallt och gott isvatten samt hembakat bröd med ett par olika röror. Alla rätterna angivna på tavlan på väggen över köket är lockande. Vårt val blir att dela på en vitlöksgratinerad kanadensisk hummer till förrätt. Till detta ett glas vitt chardonnay. Den härligt doftande hummern smakar lyxigt bra.

Nu väntar lamm provencale och ett glas rött Syrah från Napa Valley. Lammet var perfekt rosastekt, vilket smakfullt förstärktes av vitlökssmör, färska tomater, ärtor samt råstekt potatis. Så gott och så rikligt.

Avslutningen blev magnifik, färska jordgubbar från Finnerödjabygden med vaniljglass och vispad grädde. Den karaktäristiska bäriga smaken på jordgubbarna har vi inte känt sedan den tid då Finnerödja försåg hela vårt land med goda jordgubbar. Till jordgubbarna bryggs en kanna kaffe vid vårt bord.

Medan vi drack kaffet kom insikten om vilken matupplevelse middagen varit. Jon och Tivedens mat hade serverat oss årets bästa middag inom vår region 2015.

 

Tivedens Mat
www.tivedensmat.se

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.