Sverige – mästare på kokböcker


Posted 2016-04-23 in Mat & Dryck

Varje år ger Måltidsakademien ut en förteckning över Årets Svenska Måltidslitteratur. 2015 blev den 184 sidor tjock och 28-29 maj tävlar bland annat Margareta Schildt-Landgrens kokbok Nya nordiska köket i Gourmand Awards i Yantai i Kina. Tävlingen har kallats The Oscars of Cookbooks.

 

Platsen är Residenset på Örebro slott. Landshövding Maria Larsson hälsar välkommen tillsammans med Ernst Kirchstieger, Carl Jan Granqvist, Margareta Schildt-Landgren och Pelle Agorelius från Saxhytte Gård i Grythyttan.

På ett av borden ligger ett axplock av den måltidslitteratur, företrädesvis kokböcker, som producerades förra året i Sverige.
– En spännande nyhet är att Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien tävlar om bäst i världen-titeln Cookbook of the Year med en återutgivning av Bengt Bergius verk Tal om läckerheter från år 1780, berättar Pelle Agorelius som äger och driver företaget Saxhyttegubben vid Saxhytte Gård i Grythyttan.

Bland annat producerar han de alkoholfria bärdryckerna Blåbär 100 procent och Lingon 100 procent.

Under många år har Sverige närmat sig den absoluta världstoppen inom måltidslitteratur. Bland annat därför att recepten i våra kokböcker faktisk går att laga mat efter och inte som exempelvis de amerikanska där recepten ibland kan vara totalt oanvändbara.

Den 28-29 maj tävlar bland annat Margareta Schildt-Landgrens kokbok Nya nordiska köket i Gourmand Awards i Yantai i Kina.

Nu kommer Sverige även att tävla i tv och detta tack vare TV4 och Ernst Kirchsteiger. Sommar med Ernst kommer att representerar Sverige i kategorin WFTV 1. Här presenteras Sverige, livsstilen och måltiden i rörlig bild.
– Ett av flera viktiga kriterier är att produktionen ska främja besöksnäringen, säger Pelle som följt Gourmand Awards under många år.

Det naturnära livsstils-och inredningstemat i Sommar med Ernst står i samklang med maten. Här har Ernst alla förutsättningar som krävs för att bli en ny svensk exportsuccé.

Kockarna Björn Ståhlberg, från Br. Olssons Elektriska i Karlstad samt Fredrik Andersson och Charlie Edvinsson från Pihlskolans restauranggymnasium i Hällefors, bjöd som avslutning på en alldeles förträfflig buffé där Husmansbords läckerheter dukades upp. Allt i nära samarbete med Saxhyttegubben, CloseUp PR, Gäsene Mejeri och Pyramidbageriet.

Efter lunchen överraskades matkännaren och tv-profilen Carl Jan Granqvist – som för närvarande firar sin 70-årsdag – med en grandios Gourmandtårta bakad av Husmansbords samarbetspartner Konsum Värmlands bageri.

Ett annat mycket uppskattat inslag på eventet var också när Elin Agorelius sjöng Whitney Hustons låt One Moment in Time.

 

[nggallery id=55]

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.