Svenska smaker i belgisk öl

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2018-04-24 in Mat & Dryck

I Holland bor många människor på väldigt liten yta och det får en del av dem att titta utanför landets gränser för att slå ner sin bopålar. Så var det för Wilbert och hans fru Theresa och när de gick igenom en lista på saker de ville ha i ett nytt land stämde flest saker in på Sverige.

 

Sagt och gjort packade de sina väskor och slog ned de där bopelarna i lilla Gnesta.

 

Att de skulle starta ett bryggeri på den svenska landsbygden var dock inget de planerat. Idén kom efter deltagande på några fester i Gnesta där det var kutym att ta med sig sin egen öl.

– Alla som gick på festerna tog med sig sin egen så jag tänkte att jag skulle brygga min egen öl till festen. Det var väl så det började, säger Wilbert och skrattar.

Som nederländsk bryggare i Sverige har han och frun satsat på att gå emot strömmen.

– Vi fokuserar inte på humlen utan mer på jästen och andra ingredienser. Sedan gör de flesta IPA idag medan vi mest brygger belgiskinfluerat. Till nästan alla öl vi gör använder vi en av de äldsta belgiska jästsorterna som finns. Idag är vi uppe i ett dussin olika öl men jag hoppas att vi kan fördubbla det innan årets slut.

 

Men den där regeln om att inte brygga IPA har förstås ett undantag.

– Jag brygger en historiskt mer korrekt India Pale Aged Ale, en sådan de kan ha druckit i Indien på den tiden.

 

Förutom den belgiska öltraditionen försöker Wilbert också att kombinera den med svenska smaktraditioner. Det blir inte minst tydligt i ”Don’t Fläder yourself” som är en veteöl infuserad med handplockade fläderblommor.

– Jag hade aldrig hört tidigare att man använder blommorna. I Holland används bären, aldrig blommorna. Men det blev vår första öl och det ligger mycket arbete bakom att handplocka fläderblommorna till den.

Tittar man vidare i det lilla men ack så spännande sortimentet hittar man öl med inslag av rödbetor, en öl baserad på råg från ett lokalt bageri, en körsbärsöl och så en hemlighet i vardande.

– Och något som är lite utav en hemlighet, men du kan få dela den: Jag har några tunnor wild ale redo att ta emot lingon.

 

Hur skiljer sig Holland och Sverige åt ölmässigt?

– Holland är traditionellt väldigt lagerorienterade och har egentligen inte intresserat sig för annat eftersom man är granne med Belgien. Varför försöka göra något som de redan gör så bra? Nu har man blivit mer intresserade av IPA men jag skulle nog säga att Sverige ligger lite före i utvecklingen just nu. Faktum är att jag satt och räknade häromdagen och jag tror att Sverige passerat Belgien när det gäller mikrobryggerier. Jag tror att det är Sveriges landsbygd som är som gjord för mikrobryggerier.

 

Vad kommer ni att ta med er till Örebro Brew Fest?

– Vi kommer att ta med vår ”Saison des Femmes”. Det är en Raspberry-lime saison som min fru bryggt till ”international women’s collaboration brew day” Sedan kommer vi förstås att ta med våra belgiska öl. Och så fläderölen. Det har varit intressant att upptäcka hur flädersmaken förändras. Den minskar först men kommer sedan tillbaka starkt efter ett par månaders lagring.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.