Stjärnkockar till Katrinelund


Posted 2016-04-07 in Mat & Dryck

Nu till helgen kommer totalt 50 gäster njuta av något alldeles extra på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog då Kökets Vänner, tio välrenommerade kockar från restauranger i Sverige, Norge och England samlas just här.

 

Idén föddes ur att kökschefen på Katrinelund, Anders Johnsson och kollegan Mark Monkman stod och pratade om skickliga kockar, vänner, man arbetat med men som man inte längre hade tid och möjlighet att träffa som man ville. Men som man säger, kan man inte komma till berget så får berget komma dit istället. Idén föddes att bjuda in kockar, och gensvaret blev massivt, inte bara från kockarna som det skulle visa sig, när planen var satt i verket och biljetter skulle säljas till lördagen och söndagen – 25 gäster per dag – så försvann biljetterna som smör i solsken.
– Gensvaret har varit över alla förväntningar! Nyheten om att det här skulle äga rum kom ut via Instagram, och då small det bara till och så var biljetterna slut på 48 timmar, konstaterar Anders Johnsson.

Kockarna som kommer är Douglas Tjärnhammar (Omakase Köttslöjd), Emanuel Törnqvist (Aloë), Emil Bertilsson (Skoogs Krog), Johan Erkila (Senses5) i Oslo, Johan Kridih (Fåberg i Lillehammer), Joel Monkman (Monkmans Bistro), Luqaz Ottosson som är frilansare och utsågs till årets ekokock 2014, Mark Monkman från hemmaplanen Katrinelund, Neil Byrne (Operakällaren) samt Jack Stein från Steins Resturants i England där han har sin bakgrund i något av en, i England, legendarisk restaurangfamilj då hans föräldrar på 70-talet startade en fisk- och skaldjursrestaurang som sedan dess vuxit till något av ett imperium.
– Jag är överförtjust över att vara med på Kökets vänner i Katrinelund! Jag blev förälskad i Sverige när jag var på besök i Malmö för några år sedan, nu ser jag verkligen fram emot att laga mat tillsammans med så duktiga kockar och att använda regionens fantastiska produkter, säger Jack Stein, som flyger in från England över helgen.

kökets.vänner

 

Kockarna kommer till de båda sittningarna att göra varsitt snack och varsin varmrätt, vilket innebär att gästerna kommer att serveras 20 tallrikar var. På menyn kommer man naturligtvis att hitta Hjälmargös och aborre, även den fiskad i Hjälmaren, men också bland mycket annat lammbringa från Jannelunds Gård, pilgrimsmussla från HITRA, ägg och utegris där grisen kommer i bagaget tillsammans med Johan Kridih från Lillehammer.
– Han föder upp utegrisar och kommer att ha med sig tre olika charkuteriprodukter som är lagrade i 24, 26 och 28 månader, berättar Anders Johnsson.

Naturligtvis blir det även efterrätt med bland annat sorbet på grillad gurka och päron samt en kryddig mjölkchoklad bonbon.
– Vi har redan planer för att återuppta Kökets Vänner till hösten och några kockar är redan inbokade, men inte minst får vi ett besök av Jimmie Eriksson, Årets Kock 2016 som kommer och lagar mat här 14 och 15 oktober, avslutar Anders Johnsson.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.