När vädret tillåter är det alltid skönt att sitta utomhus och äta en förnämlig anrättning på en restaurang som också bjuder på aptitretande miljöer. Vår matskribent Paul Dahlgren har besökt tre sådana restauranger där man med fördel kan inta en god sommarlunch.
Kalasexpressen
I det vackra Pershyttan, några kilometer från idyllen Nora, finns en restaurangvagn från 1927 placerad. Under namnet Kalasexpressen erbjuder, under sommarmånaderna, Diana och Michel en unik matupplevelse i den sofistikerade vagnen. Uteservering, i en härlig björkhage fylld av sommarblomster, finns för soliga dagar.
Menyn är överraskande välkomponerad. Gästernas sommarfavoriter är Hyttsillen och Tågtallriken. Hyttsillen är en god matjessill med hackat ägg, rödlök, skirat smör och färskpotatis. Tågtallriken innehåller en krämig potatissallad, lufttorkad skinka, kycklingfilé och varmrökt lax. Givetvis finns en klassisk Ångloksbiff, en rejäl och mör biffstek med lök, rödvinssås/örtsmör, grilltomat och stekt eller färsk potatis. Med behaglig barndomskänsla åt vi kockens köttbullar med gräddsås och färsk potatis. Pressgurkan saknades och vi önskar att lingonen nästa år är rårörda istället för simmande i en trist sockerlag.
Efter en mycket tilltalande lunch i Pershyttan, värt ett besök, avslutar vi med en Noraglass vid torget i Nora. Kultsmaken viol fanns med bland dagens tre smaker. Så gott och vilken utsökt avslutning på en härlig sommarutflykt.
Sommarro Värdshus
I över hundra år har Sommarro, med dess engelska park, varit ett populärt utflyktsmål för örebroare i alla åldrar. De innovativa ägarna Malin och Michael har öppet året runt. Värdshusets matsal kompletteras sommartid med en trivsam uteservering.
Vardagar erbjuder Sommarro en smakfull lunch. Den inkluderar bröd, dryck, förrättsbuffé, två varmrätter, efterrätt och kaffe. Förrättsbuffén innefattar en soppa, ett fräscht salladsbord, inkluderande tre sorters egeninlagd sill med tillbehör och kokt färskpotatis.
Varmrätterna är genuin husmanskost där fisk alltid är ett bra alternativ. Vi tilltalas av att varmrätterna serveras portionsvis direkt från köket. Varje tisdag är det raggmunk med rätt knaperstekt fläsk. Fiskrätterna är uppskattade där vi gillat den foliegrillade laxen med kokt potatis och örtcrème och de nystekta strömmingsflundrorna med ”fluffigt” potatismos, rårörda lingon och skirat smör. Desserten till kaffet är uppskattad med exempelvis chokladpudding eller tidiga rabarber.
Somarro är ett anrikt värdshus i en vacker parkmiljö med trivsam personal som erbjuder en lunchbuffé med mycket vällagad husmanskost.
Naturens Hus
Café Naturens Hus bjuder mycket bra luncher i en av Örebros mest natursköna vattenmiljöer. Gästerna får en upplevelse av sjöstaden Örebro. Soliga sommardagar har vi funnit caféet mycket välfyllt av gäster från öppning till stängning.
Till lunch finns tre olika rätter, vilka är desamma under en vecka. En soppa, en kött- eller fiskrätt samt en salladsrätt. Lunchbuffén innefattar, bröd, färskost, sallad samt smaksatt vatten och kaffe.
Vi uppskattar sopporna vilka kan vara en krämig spenatsoppa med äggröra, mustig fisksoppa eller en härligt kall vitlöksdoftande gazpacho. Huvudrätterna är rikligt tilltagna och serveras vid bordet. Helstekt fläskfilé med choronsås och wokade grönsaker, torsk med äggsås eller en saftig kålpudding har alla varit mycket goda. En utsökt sommarsallad är den fylld med räkor, sparris och avocado med en frisk mango- och jalapenodressing. Naturens Hus är ett positivt och tilltalande alternativ för lunchgäster vilka vill äta en bra lunch i en naturskön vattenmiljö.