Vill du ha ett lite godare vegetariskt fredagsmys? Den här heta, söta och rika böngrytan är din nya bästa vän.
Som antagligen exakt alla andra älskar jag principen av att trycka in en massa grejer i en majstortilla och sen äta upp det. Det kallas fredagsmys och är något mycket uppskattat. Du kan göra köttfärs och kryddmix, du kan strimla kyckling och steka upp, du kan fritera fisk eller göra en himla massa andra former av innehåll till tacos. Frågan är om något är godare än en böngryta? Kanske? En riktigt långkokad nötköttschili? Antagligen inte. En bra böngryta slår världen med häpnad – tro mig.
Det ska förvisso sägas att chiliurvalet i det här receptet ska ses som ett förslag. Ett slags enklare grund. Efter några inledande vändor matlagning med matbutikens standardutbud för chilifrukter kommer du – tro mig, det händer alla – att vilja testa torkad chipotle och olika former av malda, starkt doftande grejer med fräsiga *tuffa* amerikanska namn. Kom bara ihåg att inte klia dig i ögonen när du sysslar med chili så blir allt bra. Enjoy.
BLACK BEAN CHILI
400g kokta, svarta bönor
400 g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 habanerochili
1 röd, spansk peppar
40 g mörk choklad
En rejäl näve hackad, färsk koriander
1 dl portvin
Kryddblandning: 2 msk mjöl, 2 msk chilipulver, 1 msk oregano, 1 msk mörkt muscavadosocker, någon tesked vardera av torkad koriander, chiliflakes och spiskummin.
Finhacka lök, vitlök, och chilin. Strimla paprikan. Stek på i olja på medelvärme i tjockbottnad gryta i ett par minuter; känn dofterna, le, var glad. Hiva över kryddblandningen och stek i någon minut till, innan du häller i portvinet och låter det koka bort i stort sett helt och hållet under omrörning.
Häll i de krossade tomaterna, koka bort lite vätska och sänk värmen. Tillsätt bönor, choklad och den färska koriandern, lägg på lock och låt puttra på låg värme i en halvtimme.
Servera med majstortillas, strimlad vitkål eller picklade morötter, guacamole och strimlad ost.