Så gör du en riktigt god Pesto


Posted 2014-05-16 in Mat & Dryck

Orkar du inte googla fram den bästa varianten på klassiska recept? Lugn – här har du ett recept som är så löjligt enkelt att göra att du aldrig vill äta den färdiga burkvarianten igen.

 

Att generalisera över mat är trist. ”Jag hatar kalops”, säger du kanske. Bara för att du avskydde den där sega och smaklösa kalopsen du fick i skolan. Och jag är med dig där – kalopsen jag fick i skolan smakade förfärligt. Men en väl tillredd, sugande mör och mustig kalops är ett av livets finare glädjeämnen; du hatar inte kalops, du hatar kärlekslöst tillagad mat gjord på dåliga råvaror.

Någonstans där har du min generella inställning till italiensk mat. De flesta italienska standardrätter vi är vana vid består oftast av ytterst få ingredienser som är beroende av att vara färska för säsongen. En bruschetta med tomat och basilika är helt okej om du svänger ihop den på tomaterna du hittar i matbutiken en helt vanlig tisdag i mars. En bruschetta på färska och solvarma tomater på sommaren är, och det här lärde jag mig alldeles för sent i livet, ojämförbart himmelsk och bland det godaste som finns.

Så vad för italiensk mat kan vi göra då? Trots vårt begränsade färska-grönsaker-som-smäller-till-av-smak-i-munnen-utbud? Massor, givetvis – italiensk mat är utsökt (se, där generaliserade jag igen, lev med det) om den görs rätt. En bra standard att ha i arsenalen är pesto. För vad jag än hittat för pesto i butik går den inte att jämföra med den du hackar ihop själv hemma. Förbaskat enkelt är det också, så länge du har en vass kniv. Observera att du bergis kan göra det här receptet i en mixer, men det låter lite trist, tycker jag. Receptet räcker till två väl tilltagna portioner.

 

Hemgjord Pesto (2 pers)
3 vitlöksklyftor
2 dl färska basilikablad
0,5 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
3–5 matskedar olivolja
Lite salt

 

Gör så här:
Finhacka vitlöken. Addera en femtedel av basilikan och fortsätt finhacka, lägg till en ny femtedel (och fortsätt hacka, hacka, hacka) tills du använt all basilika. Lägg till pinjenötterna i omgångar (och fortsätt hacka osv). Sluta aldrig finhacka.

Häll över osten. Hacka vidare. Nu bör du till slut ha en delvis smulig, delvis kletig gegga av basilika, vitlök, pinjenötter och ost som du skrapar ner i en bunke. Tillsätt oljan i omgångar; du bestämmer själv hur oljig du vill ha din pesto. Smaka av med salt.

Koka 350 g pasta, stek en halvliter fint skivad svamp och kasta runt allt i peston och toppa med strimlad parmesanost. Och, bara så där, en middag för två!

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.