Så gör du en pasta carbonara


Posted 2014-06-17 in Mat & Dryck

Orkar du inte googla fram den bästa varianten på klassiska recept? Lugn – Joakim Johansson gör det åt dig. Här får du lära dig att göra en pasta carbonara – på riktigt.

 

Pasta och något slags sås, gärna med grädde, tenderar att vara bland det första du lär dig att laga när du flyttar hemifrån i Sverige. Jag minns alla mina pastor med sås och hur de smakade; nästan alltid exakt likadant, alldeles oavsett vad jag hade i dem. De gick fort att laga. Jag blev mätt. Och jag var ju ändå fullkomligt ointresserad av matlagning och orkade inte bry mig.

Självklart gjorde jag under den där första, sköra tiden i mitt matlganingsliv även pasta carbonara med grädde. Vilket är helt fel, om en kikar på receptet i grunden. Ursprungligen görs pasta carbonara på pancetta, pasta, ägg, ost och svartpeppar. Utan grädde.

Det är enklare att göra den med grädde, men den smakar – just det – nästan alltid exakt likadant som all annan form av pasta med grädde. Det vill säga just ingenting alls. Förutom grädde. Hur som. Vet du vad kicken med det här receptet är? Låt mig berätta: det är stört enkelt. Och det blir extremt mycket godare än blaskig gräddcarbonara. Kort sammanfattat: #winning.

 

Pasta carbonara (1 pers)

Pasta (mängd baserad på hunger)

2 ägg

En dryg dl riven parmesanost

100 g pancetta eller bacon

1 vitlöksklyfta (finhackad)

Svartpeppar (stora korn som du gärna kan stöta i en mortel)

 

Gör så här:

Dra igång pastavatten (använd mycket salt!) och stek pancetta/bacon tills det fått färg. Låt rinna av på hushållspapper. Torka rent stekpannan från det mesta av fettet med lite hushållspapper (eftersom för mycket fett kommer att göra din carbonara rinnig och, well, ganska inte så god). Vispa samman ägg och ost i en bunke. Häll av pastan när den kokat klart.

För att avsluta: Fräs vitlöken på medelvärme (Låt den inte bli brun!), hacka upp bacon/pancetta i mindre bitar och ha i stekpannan, häll över ägg/ost och rör runt i 15–20 sekunder innan du avslutar med att kasta i pastan som du snabbt jobbar in i smeten. Servera carbonaran toppad med färsk svartpeppar.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.