Nu är säsongen här igen. Vinbutikshyllorna har fyllts av ett rosa skimmer och rosévin går åt som aldrig förr, en trendökning som vi definitivt kan se i Sverige. Medan försäljningen av rosé har ökat med 20 procent på världsbasis de senaste tio åren så har ökningen i Sverige varit än mer dramatisk. Hela 500 procent mer rosévin säljs idag jämfört med för tio år sedan.
Det är alltså en hel del vin som fyller våra strupar med glädje under våra korta svenska sommarmånader. Men det är inte bara kvantiteten som ökar, kvaliteten går hand i hand och förbättras från år till år. Vi frågade ett koppel sommelierer och andra smakkunniga om deras relation till rosé.
Maya Samuelsson, delägare i Vinkällan Dryckesutbildningar. Aktuell som sommelier på Tv4 Nyhetsmorgon och trea i sommelier-SM.
När, var och hur skapar man den bästa möjliga roséupplevelsen?
– Jag tycker det fortfarande passar allra bäst i solen. En fantastik upplevelse är tillsammans med Sallad Nicoise. Grillad tonfisk och rosévin är en grym kombination.
Vad är din personliga favoritrosé?
– Rose i bubbligt tillstånd är en personlig favorit och om plånboken tillåter är Krug rosé magiskt. Men till vardags dricker jag gärna Miraval rosé.
Valdemar Gerdin, projektledare på museum och vinkunnig.
När, var och hur skapar man den bästa möjliga roséupplevelsen?
– Rosé kräver inget, det är en av finesserna med det.
Vad är din personliga favoritrosé?
– Jag skulle vilja säga de laxrosa, de som är lite matta i färgen! Mina favoriter på systemet är Château Vignealaure (74825) 135 kronor eller Laurent Perrier rosé (87452) 600 kronor.
Cia Boström, säljare och vinklubbsansvarig på Johan Lidby Vinhandel.
Vad är ditt personliga förhållande till rosévin?
– Mitt förhållande till rosé är, lite slampigt kan man säga… fast på ett bra sätt! Av någon anledning brukar vi stöta på varandra när det är varmt och avklätt.
Vad är din personliga favoritrosé?
– Jag dricker gärna friska och fruktiga roséviner åt det lite stramare hållet. Just nu är min favorit en Bourgogne-rosé från Jean-Marc Brokad.
Björnstierne Antonson – head sommelier & champagne bar manager på The Champagne Bar by Richard Juhlin i Stockholm.
Vad är ditt personliga förhållande till rosévin?
– Som de flesta andra så var man hälsosamt tveksam till rosé länge då jag inte tyckte att det fanns så speciellt intressanta viner i den stilen – annat än roséchampagner i cuvéepréstigeformat. Nu dricker vi roséviner som aldrig förr, det gäller även roséchampagner. Det är härligt att vi upptäckt rosébubblorna. Ett glas kvalitets-roséchampagne är oslagbart gott. Och snyggt.
Vad är din personliga favoritrosé?
– Utan tvekan rosé från Bandol!
Kent Johansson Sommelier och kock. Grundare av företagen GastroVin samt Dinnerathome Sverige.
Vad är ditt personliga förhållande till rosévin?
– Hjärtligt. Jag är inte den typiska rosédrickaren som dricker rosé endast för att byns uteserveringar öppnar upp eller för att det är just det som serveras för att ”nu är det sommar”. Det känns som att folk blir som galningar när sommaren anländer. Är det som så, att med värmen kommer rosén? Det är något jag aldrig kommer att förstå. Rosévin är något som vi skall respektera mer och dricka året om.
Vad är din personliga favoritrosé?
– Har många favoriter på min rosélista, men jag kan hålla mig till två. Den första är skapt av Rivetti själv. La Spinetta Rosé är något utöver det vanliga. Ett riktigt matvin, men som även passar den som vill ta ett svalt glas i bersån eller på någon trevlig uteservering i storbyn. Det andra är från min största upplevelse inom rosé som infann sig efter att jag fått möta Maggie Harrison som gör rosévin på 100 procent pinot noir. 2011 Antica Terra Erratica från Willamette Valley, Oregon – vilken kropp, vilken sensuell upplevelse, ett komplett vin som jag önskar alla fick ta del av.