Restaurangtips till sommarutflykten


Posted 2016-08-03 in Mat & Dryck

Vårt län erbjuder möjligheten till många gastronomiska upplevelser. Här kommer tips på tre bra restauranger passande för en sommarutflykt.

 

Goda Rum
www.godarum.nu

Kumla Sjöpark är en oas med dess park och vattenområden. I ett av Växthusen finns den populära restaurangen Goda Rum. Utsikten är mäktig från den stora uteserveringen. Lunchgästerna erbjuds en fräsch och varierad salladsbuffé med nybakat bröd, tillsammans med ett valfritt alternativ av kött, fisk, soppa eller sallad. Rätterna är traditionell husmanskost där vi med vällust ätit av kötträtterna, Viktors köttbullar med fluffigt mos, klassiska Wallenbergare samt favoriten rimmad oxbringa med rotmos och pepparrotssenap. Torskryggen med potatisstomp och fisk- och skaldjursgrytan med aioli samt en vitlöksbaguette var båda två mycket bra.

För de många fikagästerna finns ett rikligt utbud av bakelser, bullar, kakor och smörgåsar. Räksmörgåsen, generöst toppad med löjrom, är de flestas val. Goda Rum har under sommaren öppet för fika och lunch varje dag, samt även kvällstid onsdag-lördag då en mer exklusiv a la carte meny erbjuds.

 

Sjökrogen i Katrinelund
www.katrinelund.se

Katrinelund, vid Hjälmarens strand är en mycket populär mötesplats och ett lockande utflyktsmål. En för många överraskade oas med vacker omgivande natur och en härlig utsikt över Hjälmaren. Sjökrogen har en stilrent inredd matsal ut mot Hjälmaren och kan ta emot ett 40-tal gäster såväl inom som utomhus. Prisbelönta kocken Anders Johnssons meny har denna sommar fem förrätter, sex huvudrätter, sju ”självklara” rätter och fyra efterrätter.

En gårds- och en sjömeny finns, lämpliga för större sällskap. Sjökrogens specialitet är fiskrätterna på Hjälmargös. Varje sommar går det åt flera ton av denna läckerhet. Populärast är filen eller ryggbiten av Hjälmargösen, som serveras med säsongens tillbehör samt färskpotatis. Klassiskt god är deras Fish´n Chips. Vår favorit är Wallenbergaren på Hjälmargös, smaksatt med kräftor och dill, serverad med kålrabbi, riven pepparrot, brynt smör och färskpotatis.

Efterrätterna är korrekt smarriga, rabarberkompotten med pajsmulor och vaniljsås kan rekommenderas. Utöver utsikten, miljön och den goda och vackert upplagda maten bidrar en perfekt service till en suverän matupplevelse.

 

Tivedens mat
www.tivedensmat.se

Mitt i skogen, där Askersund, Laxå och Karlsborgs kommun strålar samman, ligger Tivedens mat. Restaurangen finns i en äldre lada med en nybyggd veranda och ett modernt kök. Innovative kocken och vänlige ägaren Jon tar emot gästerna under sommarmånaderna.

Menyn med fyra förrätter, fem huvudrätter och tre desserter finns skriven på den stora svarta tavlan och varierar beroende på dagens befintliga råvaror. Den egna tapastallriken med kryddig sill, vällagrad ost, oliver, spansk salami, skinka samt hembakat bröd är en bra start. Goda alternativ är den färska vita sparrisen med en smakrik löjroms- och gräslöksås eller en frasig råraka med löjrom. Två kötträtter är mycket tilltalande, den peppargrillade oxfilén och lamm Provensal. Oxfilén utmärkt mör och där pepparsåsen har det rätta stinget. Lammet perfekt rosastekt vars smak förhöjs av vitlökssmöret. Till båda rätterna serveras, smörstekt svensk färskpotatis.

Avslutningen har blivit en tradition: färska, behagligt söta, jordgubbar från Finnerödjabygden med vaniljglass och vispad grädde. Tivedens mat är ett mycket bra mål för en sommarutflykt.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.