Nyöppnade restaurang Sobi, i hockeyns Behrn Arena serverar utsökt asiatisk mat. Sobi lever verkligen upp till sitt eget motto, att visa sin kärlek till det asiatiska köket och dess kultur.
Efter att ha gått in genom entrédörren möts vi av en stor, inbjudande bar. Ut mot gatan finns en trivsam bistromatsal samt inåt byggnaden en mer avskild matsal. Lokalerna är modernt men stämningsfullt inredda. Trevligt uppdelade för att passa såväl enskilda barbesökare som allt från par till större sällskap. Restaurangen är öppen för både lunch och middag. Lunchgästerna får, utöver sin varmrätt, misosoppa, dryck samt kaffe och en chokladbit.
Sobis meny är omfattande och består av snacks, sushivariationer, mindre rätter att dela, större rätter samt desserter. En handfull snacks finns på menyn där vi uppskattat det heta ostronet med chili och lime samt tonfisken med avokado, gräslök och ostronemulsion i ett rispapper. De hela större rätterna är tre ramen, sopprätter, samt ett par kötträtter. Ramenrätterna med kyckling, kött eller skaldjur är alla mycket goda och smakrika.
Mer ordinära är sushivarianterna vilka gjorde oss en aning besvikna. Kockens val av sushi var vid ett besök goda men inte så spännande. Fisken i sig var fin men här hade vi önskat oss lite mer finess och innovation i form samt smaksättning.
Mest förtjusta är vi i de mindre rätterna att dela, här kallade ”Sharing food”. Det är spännande att dela rätterna mellan sig och jämföra hur smakerna upplevs olika. En bra start är pilgrimsmusslan, serverad i sitt skal med blodapelsinsalsa och en marinadsås, samt tacosen fyllda av kungskrabba och en avokadosalsa.
Två smakrika fiskrätter var Carpaccion Hamachi och Miso Gösen. Hamachi är rikligt med rå marinerad fisk i en syrlig sås på den japanska citrusfrukten yuzu, mycket gott i all sin enkelhet. Gösen är marinerad i miso och ingefära med gurka och nötter, serverad på ett salladsblad. Kimchi Nabe, en het soppa med fisk, räkor, musslor och svamp i en dashibuljong med kimchi fick oss att jubla. Så god, så god.
De fyra efterrätterna är alla ett perfekt avslut. Mochiglassen serveras med säsongens färska bär. Yuzu Cake är en frisk citronkaka serverad med yuzukräm. Choklad maki är färsk frukt inrullad i choklad med kokos och till den en mangosås att doppa bitarna i. Chokladkaramellen är söt och helt rätt val för chokladälskaren.
Sobi har snabbt blivit en positiv, mycket välbesökt, mötesplats där det serveras innovativ asiatisk mat. Trivsammast är att dela på mellanrätterna ur Sharing Food-menyn. Bäst är genomgående fisk- och skaldjursrätterna samt sopporna och Ramen. Personalen är proffsig och lyckas skapa den rätta avspända känslan som gästerna önskar. Vi och det ökade antalet gäster gillar konceptet, stämningen och framför allt maten.