Recept: Hemgjorda mums-mums

Text: Thomas Helsing Recept: Jimmie Lannér Foto: Gitsy Lannér
Posted 2019-01-08 in Mat & Dryck

recept mums-mums

Letar du efter något nytt nu när du tröttnat på julgodiset? Här har vi tipset för dig. Du kan givetvis ersätta knäcken, kolan och skumtomtarna med hemgjorda mums-mums!

 

Och vill du fortfarande ha det lite juligt så kan du ta den där saffranspåsen som blev över och  experimentera med smaken? Att göra Mums-mums är så enkelt så du kommer att vilja göra flera varianter.

 

Ingredienser
8 smörgåsrån
50 g vatten
150 g strösocker
75 g glykos
100 g äggvitor
10 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
500 g mörk choklad

Gör så här:

Stansa ut 16 rundlar 3–4 cm i diameter ur smörgåsrånen.

Koka upp vatten, strösocker och glykos till 117 grader. När glykosblandningen når 105–108 grader börjar du vispa äggvitor och strösocker på full effekt. Häll ner sockerlagen, som ska hålla 117 grader, i en stråle och vispa under tiden.

Tillsätt vaniljsockret och vispa i 3–4 min. Smeten ska bli sval innan den spritsas.

Fyll en spritspåse med skummet. Använd en rund tyll och spritsa ut toppar på rundlarna. Frys gärna topparna en stund innan chokladdoppet då går det lättare och chokladen stelnar snabbt.

Smält chokladen och tillsätt 1 msk matolja, rör om ordentligt. Doppa sedan topparna i chokladen.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.