Den här tiden på året passar det utmärkt att slänga ihop en mustig ragu.
Det fina med en italiensk ragu är att den kan anpassas allt efter behov. Antingen kan den göras som härligt långkok på exempelvis högrev, eller som här, på vegetariskt vis på en dryg halvtimme. Gemensamt är att det är smidigt att göra en större sats och portionsförpacka i frysen för lata dagar. Här nedan tipsar Matilda Mattsson om en vegetarisk ragu. Smaklig måltid!
Ragu på quornfärs – 4 portioner
Ingredienser
60 g smör
60 g strimlad Vegansk bacon
1 stor morot (finhackad)
1 selleristjälk (finhackad)
1 gul lök (finhackad)
10 champinjoner (finhackade)
2 1/2 dl quornfärs
1 dl rött vin (torrt)
0.5-2 dl grönsaksbuljong
0.5 dl tomatpuré
rosmarin
salt
peppar
Tillbehör
Parmesan
Pasta
Gör så här:
Hetta upp smöret i en panna eller gryta, fräs löken, moroten, sellerin och champinjonerna i ca 10 min.
Lägg i färsen och bryn i 5 min. Smaka av med vinet och låt puttra några minuter.
Rör ner 1/2 dl av buljongen, tomatpurén och rör tills det upplösts helt. Sjud såsen i 1/2 timme utan lock. Späd med buljong om det blir för torrt. Addera någon msk buljong vid slutet så att såsen blir slät och härlig, smaka av med rosmarin, salt och peppar.
Stek baconen och ställ åt sidan.
Koka pastan al dente enligt anvisningar. Häll av och blanda med baconen och ragun. Servera med färskriven parmesan och ett glas rött!