Rabarbersmakande elixir från Sankta Annas Bränneri


Posted 2013-07-02 in Mat & Dryck

Socker, sprit och ekologiskt odlad rabarber från Lilla Labäck utanför Lidköping. Vad får man då? Svaret är St Annas Bränneris nya rabarberlikör – Rhubarbe Elixir – som släpptes för försäljningen den 2 juli.

 

Allt började egentligen med att Systembolaget la ut en offert på en rabarberlikör. Göran Bäueler och Henrik Larsson på St Annas Bränneri i Stråssa tyckte att en rabarberlikör kunde vara ett bra komplement till deras sortiment av absint.

– Vi gjorde en halvliter och skickade in för provsmakning. Men då blev vi bortsorterade eftersom Systembolaget ville ha en likör på 70 centiliter. Vem i hela friden köper en sjuttis likör? Det räcker ju 10 år, säger Göran Bäueler och skrattar lite åt händelsen.

Det här blev i varje fall startskottet på deras egen tillverkning av likören och nu är den färdig. Flaskan påminner om något som skulle kunna vara hämtat från en alkemists laboratorium och flaskan är handblåst i Rumänien och drycken skimrar i gult. Smaken kan beskrivas som en sockrig ton som ångas bort av alkohol i gommen och som ger en lång syrlig och påtaglig eftersmak av rabarber.

– Vi tyckte att vi fått fram en så bra produkt att vi ville släppa den själva. Systembolaget hade även satt ett pristak på 199 kronor för 70 centiliter och med de premisserna blir det ingen bra likör. Man får då kompromissa med allt, säger Henrik Larsson.

St Annas rabarberlikör är på 30 volymprocent och flaskan innehåller 35 centiliter till ett pris av 249 kronor. Den finns att beställa i Systembolagets specialsortiment under namnet Rhubarbe Elixir artikelnummer 86631.

Rabarbern är kravodlad från Lilla Labäck utanför Lidköping. Gården odlar inte bara rabarber utan även andra grönsaker, där sparrisen kanske är den mest kända. Gården är nämligen kunglig hovleverantör av sparris.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.