Den persiska restaurangen Tehran på köpmangatan 3 har haft öppet ända sedan november men trots det har jag helt missat den tidigare. Därför styr jag stegen dit en tisdag vid lunchtid.
Förutsättningarna är att jag är vrålhungrig denna dag och dessutom lite tveksam till om jag inte borde ha valt något ställe med svensk husmanskost istället, vilket är det jag verkligen är sugen på.
Lokalen är helt ombyggd sedan den senaste verksamheten och det känns verkligen som om jag befinner mig i en helt annan stad, i ett helt annat land. Lunchen serveras mellan generösa 11.00 och 15.00. På lunchmenyn finns sju alternativ som pendlar i pris från 99 kronor upp till 119 kronor. Jag slår till på servitrisens rekommendation – Zereshk Polo Ba Morgh – en kycklingklubba som serveras med saffransris och berberis.
Vatten får jag med mig till bordet i ett snyggt kopparkrus och glas och bestick finns redan utplacerade. Lokalen är pampig med höga stoppade stolar med guld och röd sammet. Det känns lite exotiskt att sitta där.
Maten som kommer in är en rejält tilltagen portion. Kycklingklubban är stor (vi pratar lår och ingen ynka liten klubba) och köttet nästan ramlar av den bara jag petar på den. Kryddningen är fantastisk och genomsyrar verkligen köttet ända in till benet, en inte helt lätt konst i köket när det gäller kyckling.
Riset är välsmakande där saffranssmaken gifter sig väl med berberisbärens. De sistnämnda är en slags torkade bär som ger både sötma och syra och påminner starkt om röda vinbär. Hur som helst en underbar smakkombination. Som utmärkt komplement får jag en liten skål med hackad gurka, tomat och rödlök samt en skål med en yoghurtsås.
Trots min enorma hunger rullar jag ut från restaurangen proppmätt. Jag är numera van vid den höga kvaliteten på luncher i Örebro men det jag just ätit på Tehran är värdigt vilken kvällsmeny som helst. Jag kan mycket väl ha ätit vårens bästa lunch redan nu.