Cantina No3 heter restaurangen vid Olof Palmes torg som inte flörtar lika hejdlöst med svenskarnas omdanade italienska kök. Nej, här är i alla fall känslan att det är mer genuint italienskt i hjärtat.
Det här är mitt andra lunchbesök här och precis som förra gången blir jag trevligt bemött. Restaurangen är mysigt inredd och känns stilren. Förra gången blev jag lite överraskad över den lilla portionen (då kom det in en söt men minimal ugnsform med lasagne på bordet) men sedan dess har jag fått förklarat för mig att det är väldigt italienskt i det att det är ganska små och enkla rätter och smaker. Det har jag med mig vid detta andra besök.
Salladsbordet består exempelvis av en enkel grönsallad med olika salladsblad, dock vända i olja och kryddor för att väcka upp aptit och smaklökar. Och istället för det svenska upplägget med kött och tillbehör av exempelvis potatis och sås är dagens rätt lika enkel som den där lasagnen jag beställde sist. Dagens pasta är en Linguine alla fenice med rivet citronskal, persilja, vitlök, ströbröd, olivolja och chili för 99 kronor. I grund och botten pasta med en hög med kryddor, men den beskrivningen blir allt annat än rättvis.
Visst, det kan vara märkligt för svenskar som passerat tonåren att sätta i sig en tallrik full med bara pasta till lunch, men här handlar det mer om smaker än vilka ingredienser man har. Och det smakar alldeles utmärkt. Jag kan urskilja såväl citronen som vitlöken och chilin.
Strax efter servering kommer servitören in med en sked vilket är en trevlig touch. Långsmal pasta äter du lättast med gaffel och sked, vilket åtminstone italienarna i södra Italien har koll på. Själva pastan har rejält tuggmotstånd utan att kännas okokt och oljan som ringlats över tillsammans med kryddorna passar utmärkt till. Jag gillar verkligen enkelheten i rätten och finessen i de rena och tydliga smakerna, men jag förstår också att det här inte är för alla.
Efter maten väntar smakrikt kaffe serverat i stora koppar och i sann italiensk anda erbjuds biscotti som smakar så gudomligt gott att doppa i kaffet.
Portionen var lagom den här gången så när jag lämnar Cantina No3 är jag lagom mätt och väldigt glad. Här serveras en av Örebros mer annorlunda luncher men det är kvalitet och omsorg rakt igenom. Fortsätt så!
Klicka här för att hitta fler lunchrecensioner.