Örebrokexens historia i ny bok


Posted 2015-04-17 in Kultur, Mat & Dryck

Det har skrivits spaltmeter om skoindustrin i Örebro men det har varit tystare om stadens kexfabrik. Tills nu vill säga. Åke Johansson har skrivit och Peo Sjöberg har fotograferat en omfattande skildring av Örebro kexfabrik i en bok som de valt att kalla Örebro kex – En bra go historia.

 

Åke Johansson köpte sin första kexburk på en auktion i Nora för 28 år sedan och sedan dess har han varit en hängiven samlare. Han förvånades över att företagets historia inte dokumenterats tidigare och för fyra år sedan började han förverkliga sin idé om att skriva en bok om Örebro kexfabrik.

Jag har letat i alla arkiv i staden och träffat många personer som arbetade i fabriken. Paulus Källander var företagets starke man under 50 år. Jag har intervjuat hans barnbarn till ett eget kapitel i boken, säger Åke Johansson.

I boken tar han upp personer och företeelser bakom företaget och ger en bred historik. I korta nedslag tas läsaren med på en resa genom företagets historia: från grundandet 1896 till 1930-talets kris; från storhetstiden på 1940-talet och vidare fram till Göteborgs kex övertagande och den slutgiltiga nedläggningen 1976. Här finns också speciella kapitel om kexens inblandning i sportvärlden och så förstås den omtalade Bräckboden på norr.

Många minns fortfarande vaniljdoften som spreds över stan, säger Åke Johansson.

Boken innehåller många bilder på burkar, reklam och människor som lär få nostalgin att flöda hos de som fortfarande minns fabriken. Här får läsaren också veta att det klassiska Bragokexet har sitt upphov i Örebro liksom de vaniljfyllda Waferskexen. Boken har tryckts i en första upplaga på 600 exemplar och kommer i första hand att säljas i Örebros bokaffärer med start på lördag 18 april.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.