Örebro Brygghus – från idé till öl på fyra år


Posted 2016-09-25 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Allt började som en idé 2012 om att börja brygga öl professionellt. Sedan den 1 juli finns tre öl från Örebro Brygghus representerade på Systembolaget och fler lär det bli.

 

Platsen är Aspholmens industriområde i Örebro. En skylt vid en grind berättar att här finns det ett bryggeri – Örebro Brygghus. Lokalen är stor och luftig. Här finns både ett brittiskt bryggverk, jäsningstankar och en etiketteringsmaskin. Några pallar med ölet Half IPA ska levereras och både tappning och etikettsättning sker samtidigt.

– Vi vågar inte avbryta processen nu. Skulle vi göra det är risken stor att ölen börjar skumma när vi startar igen. Kom så visar jag bryggverket, säger Anders Granberg som tillsammans med Jesper Palm och Christoffer Mathiasson är de som sköter bryggningen av ölen.

Bryggverket på Örebro Brygghus består enkelt förklarat av ett antal stora träbeklädda kärl som klarar av att brygga 2 000 liter öl per gång. Maxkapaciteten ligger i nuläget på 4 000 liter i veckan. Bryggverket är tillverkat i Storbritannien.

– Vi planerar att nå en årsproduktion på 200 000 liter under 2017, säger Jesper Palm.

Idag finns det tre öl på Systembolaget från Örebro Brygghus – Half IPA, Saison des Brasseurs och Bön o Be Bitter. Större delen av produktionen går till restauranger och av de öl som finns idag är det Half IPA som säljer absolut bäst.

– Till jul planerar vi att släppa en julöl och så gör vi även ”suröl”, så kallad Berliner weisse, uteslutande för restauranger. Det här är en torr och ganska friskt syrlig öl. Här används lactobaciller i jäsningen och ölen påminner lite om belgisk lambic. Vi har gjort på hallon, passionsfrukt, rabarber, svart vinbär, äpple och havtorn. Bland annat har vi en saltad variant, en Gose, som vi just har skickat iväg en tunna av till Bishop Arms här i Örebro.

Örebro Brygghus arbetar hantverksmässigt i tillverkningen. Bryggning sker så långt ifrån man kan komma den storindustriella datorprogrammerade tillverkningen av öl. Jäsningen av av ölen sker i stora ståltankar och det är här begränsningen finns idag.

– Vi brukar säga att vi gör klart malten till ölen och sedan gör jäsningen själva ölen. Cirka 3-4 veckor tar det innan allt är klart för tappning.

Från idé till att faktiskt brygga öl på professionellt sätt tog det fyra år. Då var alla tillstånd klara och en lämplig lokal hade hittats på Aspholmen. Anders, Jesper och Christoffer träffades genom hembryggarföreningen Källarknut. Sedan är både Jesper och Christoffer utbildade bryggeritekniker med erfarenhet från bland annat Närke Kulturbryggeri. Anders har arbetat i 14 år för Systembolaget. Här finns alltså både ett kunnande och det kvalitetstänk som behövs för att driva en industriell tillverkning av öl.

Idag finns Örebro Brygghus representerade på flera av Örebros restauranger, men även i städer som Göteborg, Malmö, Kumla, Helsingborg, Stockholm och Karlstad. Fler städer är på gång.

– Faktum är att Goda Rum i Kumla var de första som handlade av oss. Vi för även samtal med restauranger i städer som Berlin, Barcelona och Köpenhamn, men där är inget helt klart än. Och så vore det kul att finnas i USA. Dock känns Europa mer lättillgängligt ­– vi har ju bara funnits sedan 1 juli i år.

Inom två år är planen att ha mellan åtta och tio olika öl på Systembolaget.

– Om vi kan leva på det här? Ja, det är det som är tanken med Örebro Brygghus.

 

Här hittar du öl från Örebro Brygghus i Örebro
Red Light Café
Bröderna i hallen
Bishop Arms
Örebro Ölcafé
Pitchers (En trappa upp)
Stadsträdgården
Sorella

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.