Mollis – Malins kafé

Text och foto: Ulf Hjelting
Posted 2019-11-03 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Mollis kafé

Vägen via arbetet som bland annat friskvårdsterapeut och som fastighetsmäklare i Portugal ledde till att Malin Ekborg blev caféägare på Mollis kafé i Örebro.

 

Första stegen som egen företagare tog hon redan 2004 och idag driver hon sedan några månader Mollis kafé i Örebro.

– I Portugal kallade de mig Moli vilket betyder Malin och då fick det bli Mollis kafé, fast med två ’l’. Så översatt från portugisiska blir det Malins kafé, säger Malin Ekborg när vi träffas för att prata företagande och hur det är att driva kafé.

Kaféet är beläget i slutet av Järntorgsgatan, ett stenkast från Järntorget, och med utsikt över Frimurarholmen, som är en av Örebros finare. Atmosfären i caféet är avslappnad och inbjuder till långfika. Här finns bland annat matiga mackor, italiensk espresso, läsk från Björnåsen beläget i Sveg i Härjedalen och vanligt svenskt bryggkaffe.

Fika är en gammal anrik svensk nationalsport och fika kan du göra med bravur på Mollis kafé. Inredningen doftar 1950-, 1960-tal med typisk kaféinriktning. Mysigt, men med en mycket personlig känsla. Mollis har haft öppet i några månader och har du inte hittat till denna kafépärla mitt i Örebro rekommenderas ett besök å det snaraste.

– Tack och lov för det svenska Skatteverket! Kunnig utbildad personal som svarar på frågor och som är vänliga. De som klagar på Skatteverket borde bo och driva företag i Portugal en stund, då skulle de kanske ändra uppfattning.

Ett arbetsliv kan ha många inriktningar. Idag är det mycket sällan som någon stannar på en och samma anställning från skolexamen till pension.

– Jag har arbetat som friskvårdsterapeut, arbetat med kultur på Sörmlands museum, som frilansjournalist och som fastighetsmäklare i Portugal. Mitt företag har alltså ändrat inriktning ett flertal gånger sedan 2004.

 

Vad är fördelen med att vara företagare?

– Att man får bestämma själv vad man vill göra och att man kan vara kreativ och testa idéer som inte alltid behöver falla väl ut.

 

Nackdelar?

– Att man jobbar otroligt mycket och det går bara inte att ta ut en lön för all tid man lägger ner. När det gäller att driva kaféverksamhet så finns det en hel del romantiska drömmar om hur det är och att man bara brygger lite kaffe och bakar bullar. Det är bara en liten del av det man gör. Det handlar så mycket mer om administration och marknadsföring. Förstå mig rätt nu – jag gillar att jobba och ser inte det som någon nackdel, men det kan lätt bli att man jobbar för mycket. Företagare måste jobba hela tiden och då gäller det att planera sin ledighet.

 

Har du några råd till den som vill starta företag?

– Se till att ha en ordnad ekonomi innan du startar företaget. Det måste finnas ett bra startkapital som grund och som gör att det går att leva utan inkomst från företaget under en startperiod. Ett tips är att stanna i en anställning och driva företag vid sidan om för att testa om företagsidén håller. Och sedan successivt, om företagsidén håller, växla över från att vara anställd till att bli företagare på heltid.

 

Om vi blickar framåt tre år. Var vill du själv vara med ditt kafé?

– Då ska Mollis kafé vara det självklara valet att fika på. Enkelt att slinka in, ta en öl och äta något. Jag hoppas på att få alkoholrättigheter. Jag kommer att satsa på olika arrangemang, bland annat brädspelskvällar. Mollis ska bli ett aktivitetskafé, och jag ska kunna få en inkomst som det går att leva på från min affärsidé.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.