Mat i Madrid


Posted 2015-05-25 in Mat & Dryck

Madrid är med sina 3,3 miljoner invånare, tillsammans med Berlin och London, en av Europas tre folkrikaste städer. I den unga och moderna huvudstaden flödar pulsen intensivt dygnet runt. Kulturellt finns en mångfald av museer, teatrar och modehus. För den gastronomiskt intresserade bjuds ett fantastiskt bra och rikligt utbud av caféer, barer och restauranger.

 

I Madrid äts det tapas vilka sköljs ned med ett gott vin eller ett glas kallt öl. Tapas äts till lunch och under tidig kväll. Madridborna börjar inte gärna sin middag före klockan 22.00. Varje bar och restaurang har sina specialiteter av tapas i form av fisk, grönsaker, kyckling, ost, potatis, skaldjur och skinka.

Vi startar vår Tapasvandring på Madrids medelpunkt, torget Puerta del Sol. I det högra hörnet ned mot Pradomuseet ligger ett Museo de Jamon. Här säljs det och serveras skinka av högsta kvalitet. Det blir en tallrik, Jamon Iberica de Bellota, den allra förnämsta skinkan från grisar vilka varit frigående och fötts upp på ekollon. Skinkan har torkats under minst två år. De tunna smakrika skinkbitarna bara smälter i munnen.

Från Museo de Jambon tar vi vänster upp för Calle de la Victoria. Till höger finns La Casa del Abuelo. Här är det härligt trångt med enbart ståbord. Vi och många väljer de berömda, heta, vitlöksgratinerade räkorna, Gambas al Ajillo, bröd och ett glas öl. Så gott. Hjärtat för Madrids tapas är torget Santa Anna. Torget är omgärdat av bra tapasrestauranger, sommartid fyller uteserveringarna hela torget. Mest berömt är Cerveceria Alemana, Ernest Hemingways och vår favorit, håller alltjämt hög klass. Vackert inrett och med en tilltalande tapasmeny. Rekommenderas.

I La Latina, det gamla Madrid, nära Puerta del Sol ligger de klassiska köttrestaurangerna Botin och Casa Paco. Botin är Madrids äldsta restaurang, och en av världens äldsta restauranger. Sedan 1725 har här erbjudits vedugnsgrillad spädgris och andra delikata kötträtter. Restaurang Botin är oftast fullsatt, främst med turister från hela världen. Casa Paco är en bar och restaurang. Efter att gått igenom den livfulla baren kommer vi in i matsalarna. De är ett flertal mindre vilka nås med trätrappor i olika riktningar. Gästerna besöker Casa Paco för att äta en stor köttbit och till den dricka av husets Riojavin. Vi väljer en 400 grams oxfilé och till den pimientos de padrón, små grillade paprikor med flingsalt på, samt bröd. Köttet kommer in ensamt på tallriken, perfekt stekt och välsmakande. Casa Paco lockar köttälskarna.

Nära Pradomuseet ligger på en sidogata restaurang Viridiana, Madrids bästa. Legendariska chefskocken Abraham Garcia serveras klassisk spansk mat i en modern och innovativ tappning. Matsalen har en mycket trivsam inredning. Med den goda stämningen skapar Abraham själv genom sin närvaro bland gästerna. Vi rekommenderas och beställer ett bra riojavin. Starten är tre större tapas, en gazpacho liknande soppa med en härlig sälta från sardeller, färsk hummer i svarta bönor samt en crostini med tomater och olivolja. Gott men mättande. Till förrätt väljer vi de berömda äggen med en svampmousse samt svart tryffel. Tryffeln river Abraham själv över rätten. En matupplevelse. Huvudrätten är en väldoftande kalvragu med örter, svamp och vårens tidiga grönsaker. Rikligt och gott. Avslutningen får bli en enkel espresso åtföljd av cocos och tryffelpraliner. Visst lever Abraham Garcia och Viridiana upp till att vara Madrids bästa restaurang.

Cafe Comercial är ett av Madrids äldsta caféer. Känt som en mötesplats för oppositionella, författare och andra kulturpersonligheter. Det har behållit sin vackra klassiska inredning. Värt ett besök för dess historia samt deras mycket goda kaffe. Museo Chicote finns i nedre delen av Gran Via. Dess art deco-stil ger en intim 1930-tals känsla. De kända gästerna Ernest Hemingway, Grace Kelly, Sofia Loren och Frank Sinatra skulle mycket väl alltjämt kunna vara sittande i baren. Drinkutbudet är omfattande och lockande. Vi startar med en perfekt serverad Dry Martini. Därefter hedrar vi Hemingway med en original Daiquiri, tidlöst fräsch och god. Museo Chicote är fortfarande mycket inne och har en bra publik, i helgerna spelar en DJ den rätta musiken. Rekommenderas i allt.

 

Madridtips

Tapas
Museo de Jamon
www.museodeljamon.com

La Casa del Abuelo
www.lacasadelabuelo.es

Cerveceria Alemana
www.cerveceriaalemana.com

Kött
Botin
www.botin.es

Casa Paco
www.casapaco1933.es

Bästa restaurangen
Viridiana
www.consulgenia.com/tr-cli/viridiana

Favoritcafé
Café Comersial
www.cafecomercial.es

Favoritbar
Museo Chicote
www.museo-chicote.com

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.