Lilla ölskolan

Text: Thomas Helsing
Posted 2018-04-21 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Den 27-28 april går Örebro Brew Fest av stapeln på Conventum i Örebro. Förhoppningen från arrangörerna är att samla både inbitna ölkonnässörer och nyfikna amatörer under ett och samma tak för att provsmaka, upptäcka och prata om öl.

 

Tillhör du den sistnämnda gruppen har vi satt ihop lite grundläggande kunskap om öl som vi valt att kalla för ”Lilla ölskolan. Läs detta, sedan är det bara att köpa entrébiljetten och ta dig an mässan utan att behöva oroa dig för att allt där inne går dig över huvudet.

 

Ölets beståndsdelar

Öl består i grunden av fyra enkla ingredienser – malt, humle, jäst och vatten. Alla delarna påverkar i olika hög grad ölets slutkaraktär. Malten påverkar exempelvis både smak och färg. Humlen skänker beska och arom samtidigt som det har en konserverande effekt. Jästen konverterar sockret till alkohol och bidrar även det till smak och doft medan vattnet ger olika förutsättningar för ölet. Genom att exempelvis förändra vattnets egenskaper under bryggningens gång kan man också förändra smaken på det färdiga resultatet.

Förutom dessa grundingredienser kan bryggare jobba med andra ingredienser där egentligen fantasin är den enda gränssättaren. Socker, kryddor, frukt, grönsaker och bär – det finns mycket att smaksätta ett öl med, något du säkert kommer att märka under den här mässan.

 

 

Ölstilar

Beroende på var man drar gränser kan det vara svårt att sätta en siffra på hur många ölstilar det finns. Håller vi oss till Systembolagets sortiment så är det indelat i 60 olika sorter – allt från Belgisk ljus ale till vetestilen Witbier.

Traditionellt har svenskarna gärna druckit ljus lager, det som du i regel blivit serverad när du gått in på en pub och beställt en ”stor stark”, men i takt med mikrobryggeriboomen har ipan blivit ölvalet nummer ett.

Ipa, eller India pale ale som det egentligen heter, är ett överjäst öl framställt med extra humle och malt. Den moderna formen av ölet kallas för Apa (American pale ale) och är i regel mer aromatiskt och mjukare än den traditionella brittiska Ipan som är mer jordig, kryddig och har en hårdare rostad maltsmak.

 

Bästa ölglaset

I takt med att allt fler nördat ned sig i ölvärlden har det också börjat produceras fler varianter på ölglas. Vad ska man egentligen använda för att få ut det mesta av smak och doft ur ölet? Sejdel? Pint?

För att ta reda på det genomförde Systembolaget den största provningen i Sverige där 13 olika glas testades med 35 olika öl allt för att testa hur olika glas påverkar doft- och smakupplevelse.

Vad man kom fram till? Traditionella vinprovarglas!

Oavsett vilken ölstil du vill testa är vinprovarglaset det bästa valet. Det förklaras med att dess form med rund och bred midja och avsmalnad topp gör att doftaromerna koncentreras där näsan sticks ned. Ju större midja desto större arom dessutom.

Sämst i testet? Raka cylinderformade glas och traditionella ölglas var sämst doftmässigt. Vissa öl i testet blev nästan helt utan doft i dessa.

– Det var överraskande att dessa glas, som ändå är framtagna för att visa på ölets egenskaper, inte klarar av att matcha klassiska vinprovarglas. En IPA doftar faktiskt mer och fångar fler nyanser i ett sådant glas än i ett så kallat IPA-glas, sa ölinköparen Staffan Adin till Systembolagets webbsida.

Du kan läsa mer om testet på Systembolaget.se.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.