Dofterna från grillen är en lika stor del av den svenska sommaren som matjessill och jordgubbar. Den sköna samvaron med avspänd matlagning över glödbädden är något vi sedan längtar efter under resten av året. I Grillboken kan du välja någon av de färdiga menyerna eller bara låta dig inspireras och själv experimentera med olika smaker, tillbehör, kryddningar och såser. Här kommer ett recept på kalvburgare i ciabatta med färgglad coleslaw.
Ingredienser, 8 personer
800 g kalvfärs
1 dl vispgrädde
1⁄2 citron, rivet skal
2 tsk salt
1⁄2 tsk nymald svartpeppar
Coleslaw
1 morot
1 klyfta rödkål (200 g)
1 klyfta vitkål (200 g)
1⁄2 röd chili, t ex spansk peppar
1 liten rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1 1⁄2 dl grovhackad persilja
1⁄2 tsk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
1 citron, rivet skal
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör
4 ciabattabröd
1⁄2 ask mangoldskott eller andra salladsskott (à 100 g)
2 dl turkisk yoghurt
Gör såhär:
1. Coleslaw:
Skala moroten.
Strimla morot, rödkål och vitkål fint, gärna med osthyvel.
Kärna ur och finhacka chilin.
Skala och skär rödlöken i tunna ringar.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda alla grönsaker med persiljan.
Vispa samman socker, vinäger, olja, citronskal, salt och peppar.
Häll dressingen över grönsakerna och blanda noga. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen cirka 30 minuter.
2. Burgare:
Arbeta samman färs, grädde, citronskal, salt och peppar.
Forma smeten till åtta burgare. Pensla dem med olja.
Grilla burgarna direkt över glöden, cirka 2 minuter på varje sida, sedan över indirekt värme cirka 5 minuter på varje sida, tills de är genomgrillade.
Grilla ciabattabröden hastigt och skär dem mitt itu.
Lägg sedan ihop burgarna i ciabattabröden med coleslaw, salladsskott och en klick yoghurt.