Följande recept är ett utdrag ur Jamie Olivers nya kokbok Familjens favoriter. Fram till 20 september kan du vara med och vinna ett eget exemplar. Det är bara att klicka här.
Det godaste jag vet är en härlig skål med värmande och mustig soppa – en perfekt förrätt en kall vinterdag. Serverad med ett riktigt gott bröd och en bit vällagrad ost blir det en fräsch och enkel lunchrätt. I det här kapitlet finns soppor för alla tillfällen; kylda soppor som svalkar på sommaren, färgrika som piggar upp en höstdag, veganska, vegetariska och soppor med kyckling, skinka eller kött. Det är bara att hugga in och njuta av de spännande smakerna. Jag brukar göra en ordentlig laddning när jag ändå är i farten, det som blir över ställer jag in i kylen, så har vi lunch nästa dag.
ÄRTSOPPA MED GETOSTCROSTINI 6 portioner
• olivolja
• 2 gula lökar, hackade
• 2 stora fänkål, hackade
• 3 vitlöksklyftor, hackade
• 1 liten baguette, skivad på diagonalen i 12 tunna skivor
• 100 g mjuk getost utrörd i 1⁄2 dl matlagningsyoghurt
• 200 g gröna ärter
• 1 liter varm grönsaksbuljong
• ärtskott, till serveringen
1. Värm ugnen till 160 grader. Värm upp en skvätt olivolja i en kastrull på låg till medelvärme, fräs lök, fänkål och vitlök i 15 minuter tills de blir mjuka utan att ta färg.
2. Lägg under tiden baguetteskivorna på en bakplåt och droppa på lite olivolja. Ställ in dem i ugnen i 10–15 minuter tills de har fått fin färg. Bred på getost och ställ åt sidan. Tillsätt ärterna och buljongen till kastrullen med lök och fänkål och sjud i 5 minuter eller tills ärterna är mjuka.
3. Lägg upp i skål, låt det stå och svalna lite, och kör sedan med en stavmixer tills soppan är slät. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar, droppa på lite olivolja, strö över ärtskotten och servera med getostcrostinin.
En portion innehåller 187,9 kcal, 5,6 g fett (1,3 g mättat fett), 8,9 g protein, 27,3 g kolhydrater, 6,9 g socker