Åttonde året i rad för Örebro Öl & Whisky Festival. Som vanligt placerat i Conventum och med en rad intressanta utställare även i år.
Personligen var det fjärde mässan och det blir bara intressantare och intressantare för varje år. Mikrobryggerierna är definitivt här för att stanna och de sätter allt mer avtryck på festivalen som i år var uppdelad i två sektioner. I varje fall kändes det som att ölen var på en sida om ytan där man kan sitta och äta mat och whiskyn var placerad på den andra sidan. Igen fel i det, men förra året hade ett mikrobryggeri skapat ett speciellt öl som enbart var gjort som komplement till rökig whisky. Inget utesluter det andra liksom.
I år hittade vi istället nyheter från Runa vodka där Göran Bäuerle, före detta vd för Sankta Annas Bränneri AB, numera är vd och deras punsch har tidigare inte varit med på någon festival så vitt jag minns. Deras Facile Punsch ska enligt uppgift vara det man dricker på Nobelbanketten i Stockholms Stadshus. Det här är en premiumpunsch med lägre sötma och innehåller, förutom Batavia-arrak, även fatlagrad rom från Jamaica. Det här är ungefär så långt bort det går att komma från Carlshamns Flaggpunsch vad det gäller sötma och den påminner lite om Tegnérpunschen med dess strävhet.
Vidare hittades Dragon Blood som serverades i provrörstuber. Denna 50-procentiga dryck ska shottas iskall och där chilikryddan helt tar över eftersmaken. Den ska även fungera bra som drinkbas om man vill det. Starkt och kryddigt var det i varje fall.
Mjödhamnen hade med sig, precis som namnet förtäljer, mjöd. Denna dryck påminner inte alls om öl, utan kan mer liknas vid ett sött vitt vin. Här spred sig doften av svensk sommar och natur från de flaskor Mjödhamnen hade med sig. Dock var det den polska Grunwaldzki som föll bäst i smaken.
Givetvis återfanns personliga favoriter som Närke Kulturbryggeri, Oppigårds Bryggeri och Innis & Gunn. Den skotska öltillverkaren hade i år med sig en rykande färskt nyhet som presenteras på Systembolaget den 4 december. En Innis & Gunn Espresso Barleywine Limited Edition är precis som man kan tolka av namnet en smakexplosion av kaffe. Barley wine är en term många öltillverkare använder om sin starkaste ale. Traditionellt lagrades dessa ölsorter i upp till ett och ett halvt år på fat.
Innis & Gunn ligger i Edinburgh i Skottland och har specialiserat sig på ekfatslagrade öl. Bryggmästare är Dougal Sharp. Namnen Innis och Gunn är Dougal och hans bror Neils mellannamn. Företaget startades 2002. Ursprungligen fick Dougal Sharp uppdraget av en whiskyproducent att brygga en maltig ale som skulle lagras på ekfat, som sedan skulle användas till whisky. Tanken var att ölet skulle ge smak åt whiskyn. Så blev det inte. Istället fick världen en mycket smakrik ale av bästa sort.
De lokalpatriotiska inslagen finns givetvis på festivalen. I år bestod överraskningen av rockbandet Wolf som fanns representerat i montern för Heavy Metale. Förutom medlemmar ur bandet så fanns deras Wolf Pale Moon Ale att provsmaka. Det här är en ale av amerikansk typ med tydligt inslag av grapefrukt.
För den som ville tugga på något fanns även Ostbiten från Granhammar utanför Fjugesta representerat tillsammans med Örebro ost.
Nu låter vi denna festival få sjunka undan för året och tar sikte mot nästa års spännande festivalnyheter.
[nggallery id=48]