Grilltips med Davide Lindqvist


Posted 2013-07-07 in Mat & Dryck

Att grilla hör sommaren till. Men allt för ofta blir slutresultatet bränt, eller bara torrt (för att inte tala om alla de där gångerna halva laxfilén hamnat nere i glöden). Vi satte oss ned med Davide Lindqvist, köksmästare på Lilla och Stora Örebro, för att få några grilltips.

 

Hur bra är du på att grilla?

– Jag är okej, att grilla är ingen barnlek. Sen är det ju olika beroende på om man använder gasol eller kol så klart, gasol är lättare att använda men kol ger bättre smak.

 

Vad är det viktigaste att tänka på när man grillar?

– Det viktigaste är att inte ha bråttom. Man ska inte lägga på köttet förrän grillen har en jämn värme, när det har blivit glöd. Vid kolgrillning kan man även reglera värmen genom att höja och sänka gallret. Ett annat bra tips är att ha två olika värmekällor, två olika temperaturer. Man kan helt enkelt lägga mer kol på ena sidan av grillen, eller använda två separata grillar. Har man en lång grillning framför sig kan man tända en grill i taget, har man en lite större grill så kan man tända en sida av grillen i taget.

 

Och vill man lyxa till det så kan man köpa pellets med whiskysmak.

– Ja, det finns massor av olika sorters smaksättning. Men man kan smaksätta kolet själv också. Ett bra tips är att slänga ner citronklyftor, rosmarin och timjan i kolet när det har blivit glöd om inte annat så för doften.

 

Marinering då, vad gäller där?

– Ju längre desto bättre, generellt. Att lägga köttet i en påse med marinad funkar bra, och så gör ju de flesta. Som en snabb lösning kan man göra en rub-blandning, att rulla köttet i en kryddblandning.

 

Och glaze? Är det något man ska hålla på med?

– Allt handlar om hur mycket tid man vill lägga. Det är alltid bra med glaze om man ska grilla länge, köttet får en härlig yta och man penslar på med smak hela tiden. Det är samma sak som när man har en stek i ugnen, där skopar man upp skyn och låter den rinna ner över köttet för att behålla smaken.

 

Kan man grilla allt?

– Allt går att grilla, men man behöver inte grilla allting. Det går till exempel jättebra att koka både färskpotatis och sås direkt på grillen, utan att behöva gå omvägen förbi spisen.

 

Folie – bra eller dåligt?

– Det är upp till var och en, men det blir lite mer kokt än grillat när man använder folie.

 

Vad är ditt bästa tips till hobbygrillaren?

Att man kan göra mycket i förväg. Man kan till exempel lågtemperera en karré i ugnen först, och så plockar man fram den, glaserar eller rubbar den, och lägger den en kort stund på grillen. På så sätt får man yta och grillsmak men behåller saftigheten. Har man en liten grill och ska laga mat till många så är det ett tips. Så jobbar vi mycket på Stora Örebro förbereder i köket och avslutar på grillen. Ofta blir det bättre än att laga köttet helt på grillen.

 

Fisk då, hur grillar man fisk bäst?

– Fisk är svårt, fiskar som inte är så feta bränner lätt fast. Så fiskar som är fetare och fastare i köttet, som hälleflundra och lax, är bra val. Jag rekommenderar att man skaffar en grillklämma som man lägger fisken i, så den inte bränner fast på gallret. En sådan klämma funkar även bra till grönsaker. Skaldjur är däremot jättebra att grilla! Och korv är underskattat. Jag tycker att man ska lägga lite mer pengar på bra korv, köp några olika och dela med vänner. Smaka av. Det är ju roligare att få testa lite av varje än ”idag ska jag äta entrecôte, bara entrecôte”.

 

Ni kör grillbuffé onsdag–lördag på Stora Örebros uteservering. Kan du berätta om det?

– Vi tar ett vettigt pris och försöker att använda råvaror som man kanske inte ser så ofta. Vi grillar korv, luffarbiff, och flankstek – en styckdetalj som är lite trendig just nu och fantastisk att grilla. Vi har så klart alltid ett fiskalternativ. Och undrar man någonting om maten är det bara att fråga kocken.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.