På bara några få år har Örebro fått ett mångsidigare och mer kvalitativt utbud av butiker för bröd, choklad, fisk, kött, ost och andra matprodukter. Vi gav oss ut på en gastronomisk vandring i stan.
Bröd
I en god middag ingår alltid ett gott bröd. Våra favoritbagerier är Helins Surdegsbageri och Malins Hembageri. Båda har ett mycket rikligt utbud av matbröd, alla baserade på ”surdeg” som ger en härligt frasig omgivande ”skorpa” med det perfekta tuggmotståndet. Vi väljer hos Malins kundernas favorit fruktlimpan, och hos bagaren Boutros, på Helins, den goda kavringen. För ostarna väljer vi hos båda en baguette.
Fisk
Pether på Fisk i hallen i Saluhallen är vänlig, kunnig, och utbudet av färsk fisk är stort. Vi köper gärna skaldjur, havskräftor, krabba och räkor här. Fisk i hallens egna fisksoppa äter vi på plats i Bistron som lördagslunch.
Lucullus i norrcity på Storgatan har en bra fiskdisk. Glädjande finns det färsk Hjälmargös, där några inköpta filéer blir till en suverän fredagssupé. Helens egna, goda och smakstarka, fisksoppa är en utmärkt söndagslunch, bara att värma upp.
Kött
Örebro Kötthandlar’n på väster och i Saluhallen erbjuder utsökt kött med lamm som specialitet. Omer i Saluhallen skär upp några bitar fin kalventrecote. Så gott det möra och smakrika köttet är efter stekning.
På mer cykel- än gångavstånd ligger anrika Robertssons Charkuteri, utmed Adolfsbergsvägen. Den ljusa, butiken har en lång, inbjudande, disk välfylld med alla sorters charkuterier från den egna fabriken. Här köper vi gärna några korvar av olika sorter.
Ost
Örebro Ost finns i Saluhallen. Ägarna Johanna och Kristina ser vi inte längre så ofta vilket gör att expediternas kunnande skiftar kraftigt. Till vår egen komponerade ostbricka väljer vi den schweiziska opastöriserade hårdosten Gruyère, den krämiga franska opastöriserade vitmögelosten, Bries de Meaux och den väldoftande kittosten, Münster från Alsace samt blåmögelsosten Evert från Ostbiten i Granhammar. Vi avstår bestämt från det ökande, onödiga, påfundet med olika marmelader och frukter till osten. Mogna, bra, ostar kommer smakmässigt bäst till sin fulla rätt och njutning serverade, endast, tillsammans med ett gott bröd och ett gott vin.
Olivolja och vinäger
Oil & Vinegar erbjuder ett 40-tal olika olivoljor och vinäger på lösvikt. Vi lämnar butiken med en smakrik italiensk olivolja från Sicilien.
Rosengrens Skafferi, över gatan i museet, har den egna, somriga, jordgubbsvinägern. Efter dessa inköp har vi nu ett par flaskor vars innehåll ska få förgylla våra sallader och maträtter.
Smörgåsbutiken
Smörgåsbutiken är en klassisk butik och har funnits i Medborgarhuset sedan det byggdes 1965, i snart 50 år. Butiken var en av de första i Sverige som specialiserade sig på smörgåstårtor. Tiotusentals Örebroare har under åren ätit av den berömda smörgåstårtan med de krossade ostbågarna runt om tårtans kanter. Smörgåstårtans överdel är alltid välfylld av räkor, skinka, ägg och grönsaker, toppat med finska pinnar. Totalt har omkring en miljon smörgåstårtor sålts! Smörgåstårtan skapar alltid en önskad feststämning.
Butikerna i texten
Fisk i Hallen
Saluhallen, Kungsgatan 13
Helins Surdegsbageri
Ekersgatan 4A
facebook.com/helinssurdegsbageri
Hemköp-Lucullus
Storgatan 15
Malins Hembageri
Engelbrektsgatan 70 och Rynningegatan 17
Oil & Vinegar
Engelbrektsgatan 15
Robertssons Charkuteri
Adolfbergsvägen 17
Rosengrens Skafferi
Örebro Läns Museum, Engelbrektsgatan 3
Smörgåsbutiken
Drottninggatan 42
Örebro Kötthandlar’n
Saluhallen, Kungsgatan 13 och Lövstagatan 1
Örebro Ost
Saluhallen, Kungsgatan 13