De vita och röda Bourgognevinerna tillhör världens absolut bästa. Ursprungligen framtagna för att perfekt komplettera regionens mat, som kycklingar från Bresse, kött från Charlois, vilt, bär, grönsaker, svamp och ostar. Maten är mycket god och rustik, precis som regionens mest kända rätt, boeuf bourguignon. Andra kända Bourgognerätter är coq au vin, escargots, jambon persillé, och oeufs en meurette. Här kommer några restaurangfavoriter i regionen.
Ma Cuisine
Ma Cuisine är den bästa restaurangen i Beaune. Här serverar paret Fabien och Pierre genuin husmanskost från Bourgogne. Restaurangen har bara öppet för lunch och middag fyra dagar i veckan, så bord måste bokas i tid. Inredningen i matsalen är trivsamt spartansk.
Vi beställer till förrätt de båda klassikerna jambon persillé och oeufs meurette. Skinkan med persilja i gelé är bra, där varje restaurang har sitt eget recept. Oeufs meurette är två föredömligt pocherade ägg i en smakfylld sås, gjord på rött vin från Bourgogne, med rökt sidfläsk, svamp och grönsaker i och till detta ett rostat bröd, så gott.
Visst blir det boeuf bourguignon till huvudrätt, väldoftande och välsmakande, fransk mat som bäst. Fem franska ostar från regionen, med Epoisses i spetsen, blir den perfekta avslutningen.
Ägarna är en av Bourgognes större vinleverantörer. Det gör att gästerna kan välja mellan 850 olika viner. Vi rekommenderas och väljer en flaska Pinot Noir från vingården Marc Colin. Ma Cuisine kan rekommenderas i allt.
La Part des Agnes
På en av Beaunes små gator är La Part des Agnes beläget. Gästerna kan sommartid sitta ute på trottoarserveringen. Den modernt inredda matsalen ligger innanför en stor och välbesökt bar. Bra och prisvärd är fyrarättersmenyn. En tallrik fylld av olika sommarprimörer blir en fin start. Så smakfullt. Ett säkert val är steak frites, en god grillad köttbit, eget skurna frites och en ljuvlig bearnaisesås.
Bra var också de grillade, vitlöksmarinerade, räkorna, innovativt serverade med en grönsaksfylld vårrulle. Efter några goda ostar avslutade vi med en macaron, färska hallon och glass. Vinet en Pinot Noir från Jean-Michel Guillon. Vilken måltid.
Lameloise
Lameloise i Chagne är en trestjärnig restaurang ledd av Eric Pras. Starten blir ett glas Kir Royal. Efter aptitretarna är första rätt en frisk jordgubbsgazpacho med krabbravioli och hummerbitar, gott.
Huvudrätterna är en fisk- och kötträtt. Fisken är en förträffligt kokt piggvar serverad med pasta, ärtor och en ljuvlig vitvinsås med musselsmak. Fisk som bäst. Köttet är en kalvfilé med kalvbräss och zucchini samt en makalöst god, nedkokad fond. Kött som bäst.
Ostvagnen hade 20 olika väl mogna ostar där vi prövade sex av dem. Desserten en önskad rätt med citron och mandelkaka. Friskt och gott. Därefter en enkel espresso och praliner.
Lameloise levde helt upp till sina tre Michelinstjärnor och gav en mycket minnesvärd gastronomisk upplevelse.
Favoritrestauranger
Ma Cuisine
Passage St Hélène, Beaune
La Part des Agnes
24 B Rue d’Alsace, Beaune
Lamelois
www.lameloise.fr