Kaféer har funnits i Örebro i snart 200 år, som ett naturligt inslag i stadskärnan. Det finns motiv att minnas fem av de mest legendariska Örebrokaféerna.
Kaféernas/konditoriernas framväxt följer industrialiseringen av Örebro i slutet av 1800-talet. På kort tid expanderade skoindustrin, efter att den första fabriken invigts 1894. Samtidigt skedde en uppstart av Örebro Kexfabrik 1896, Centrala Verkstäderna, CV, 1901 och AVOS/Atlas Copco 1915.
Det var lätt att få jobb men samtidigt fanns en betydande bostadsbrist som ledde till en oerhörd trångboddhet. Det växande antalet kaféer, oftast i varje kvarter, blev för de flesta den naturliga mötesplatsen, efter en lång arbetsdag. Kaféernas storhetstid tog nu sin början, vilken sträckte sig fram till andra världskriget, i slutet av 1940-talet.
Under 1950-talet kom byggandet igång med moderna, större, lägenheter. Nu var det möjligt att umgås och mötas i hemmen vilket drastiskt minskade behovet av kaféer. En minskning som, genom tv:s intrång i varje hem, fortsatte under slutet av 1900-talet. De senaste 20 åren har en kraftig vändning skett, med fler kaféer, där det åter är ”inne” att ses över en fika.
Legendariska Kaféer/Konditorier
Stora Holmens Kafé
Ett av stadens allra äldsta kaféer var Stora Holmens Kafé som öppnade redan 1839. Den vackra byggnaden var omgiven av ett kallbadhus samt såväl en dans- som kägelbana. Dessutom den berömda Lasse-Maja-eken, sedan länge nedsågad. Här serverades utöver kaffe också mat och alkoholhaltiga drycker. Uppskattade var kaffefrukostarna och te-supéerna. Stora Holmen sammanbands då som nu med Stadsparken genom en roddbåtsfärd.
Danielssons Konditori
Stadens främsta konditori, genom alla tider, är Danielssons på Drottninggatan 20, nuvarande Sparbankshuset. Konditorn Edvard Danielsson startade konditoriet redan 1904 och 1925 kunde man, exklusivt, utses till Hovkonditori.
Konditoriet var stilfullt inrett med stora speglar på väggarna. De stora skyltfönstren mot Drottninggatan var förtäckta och dolde all insyn. Till jul fanns ”Sveriges vackraste dekorationer” i skyltfönstren, i glasyr, ofta inspirerade av John Bauers trolska tavlor. Sonen Åke tog över verksamheten och drev konditoriet fram till att fastigheten revs 1969.
Café National
Idrottskaféet kallades Café National vid Våghustorget. Motivet var att här höll Örebro Sportklubb sitt första möte efter bildandet. IF Start hade under många år National som sin klubblokal och här möttes medlemmarna från IFK Örebro och IK Svenske.
I trädgården var man först med högtalare där utöver musik även idrottsreferat sändes ut till gästerna. Kaféet var ett trähus, med en vacker utsida präglad av genuin snickarglädje. Det blev ett kafé i början av 1900-talet. Starkt nedgången utplånades kaféet genom en brand.
Hälls Konditori
Centralpalatset har haft ett konditori ända sedan Adolf Lindgren lät bygga det mäktiga huset 1913. År 1920 tog konditor Enar Häll över verksamheten vilken då fick namnet Hälls konditori. Under många år drevs sommarserveringar i Centralparken/Henry Allards Park och Stadsparken.
Hälls är det enda av de presenterade kaféerna vilket alltjämt är verksamt. Idag finns Hälls konditori både i Centralpalatset och vid Stallbacken, i det tidigare, välrenommerade, Nya konditoriets lokaler.
Fågelsångs Kafé
I Adolfsberg fanns många kaféer där Fågelsångs Kafé är det mest omskrivna. Mest känt för att huset under 30 år var sommarbostad för författaren Hjalmar Bergman och hans föräldrar. År 1932 blev det kafé.
I trädgården fanns en välfrekventerad minigolfbana. Sommartid var kaféet ofta fullsatt av gäster vilka promenerat ut från Örebro. Då bjöds det, uppskattat, musikunderhållning i trädgården. Fågelsång stängdes 1969 och byggnaden revs, under stora protester, ett par år senare.
Källa; Sällskapet Gamla Örebro