Fabrikör Elverstedts första dryck är klar

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-07-04 in Mat & Dryck, Näringsliv

Fabrikör Elverstedts

Platsen är en oansenlig lokal på Holmens industriområde. Det är här vi hittar Örebros fjärde bryggeri och nu finns det första ölet att smaka. Du hittar Fabrikör Elverstedts drycker och ölen Vildöl på närmaste välsorterad restaurang eller pub.

 

Lokalen för Fabrikör Elverstedts drycker är obetydligt större än en ordinär studentlägenhet. Kanske till och med mindre. Men här finns både bryggverk och lagerhållning. Allt det som behövs för tillverkning av öl.

– Namnet? Det är ett namn som finns i familjen och som jag nu använder. Vi satt och lekte lite med ord för att spåna fram ett bra namn på bryggeriet och fastnade för Fabrikör Elverstedts drycker som namn på företaget, säger Nicholas Subraian som både är företagets vd och blend master.

Musikintresserade Örebroare kanske känner igen honom som bland annat sångare i bandet Blueskalaset och Nicholas Subraian Band.

— Lagt av att spela? Njaee… det är inspirationen som inte finns längre helt enkelt och så tycker jag det är mycket roligare att brygga öl. Jag lirade i helgen när en kompis fyllde år, men mer än så blir det inte.

Han böjer sig framåt och fyller ett glas till hälften med en blåaktig vätska från en av ståltankarna i rummet. Det smakar syrlig av blåbärssoppa. Konsistensen är dock något mer tunnflytande än den berömda soppan.

– Nja, det börjar ta sig, men ännu är det inte där smakmässigt. Här har jag använt blåbär. Det märkliga är att när jästen ätit upp allt socker som finns i blåbären kommer det här inte att smaka blåbär längre. Till hösten kanske det är klart. Kanske.

 

Något att servera under Vasaloppet?

– Jodu! Då skulle det bli fart på åkarna, hehe. Alla skulle däcka innan Evertsberg.

I lokalen står både glasbehållare med ljusgul vätska bredvid säckar med malt från Maltmagnus. I några trälådor ligger det omsorgsfullt staplade glasflaskor förslutna med korkar. Inte kapsyler. Innehållet är bryggeriets första öl – Vildöl.

– Nej, jag gillar kork bättre. Det finns ingen rationell förklaring, annat än att jag alltid använt mig av kork. Det ser lite snyggare ut. Det ska kännas lite speciellt och högtidligt att öppna en flaska Vildöl.

Tillverkningsprocessen skiljer sig även något för att få fram denna öl. Och det är en process som tar betydligt längre tid än vad som är brukligt vid modern ölbryggning.

– Jag låter allt spontanjäsa innan jag blandar den med öl som är gjord på min egen jästblandning. Det här gör att jag aldrig riktigt vet hur ölen kommer att bli. Den första batchen jag gjorde av Vildölen fick jag slänga. Den höll inte den kvaliteten som jag eftersträvar.

 

Vad är då målsättningen med Fabrikör Elverstedts drycker?

– Först att finnas på så många restauranger och pubar som möjligt i Örebro. Sedan ute i länet och att få in drycken på Systembolaget. Jag har varit i förhandling med Systembolaget att få ha Vildölen i butiken vid City Gross. Vi får se hur det blir. De vill att jag alltid kan garantera en viss kvantitet.

 

Och att kunna leva på tillverkningen?

– Dit är det ännu långt kvar. Det här sker mer eller mindre på hobbynivå. Det kanske kan bli en verklighet den dagen då det finns tre till fem öl i sortimentet och en eller ett par säsongsöl. Sedan gäller det att vill jag gärna kunna ge de som hjälper mig en slant för själv skulle jag inte kunna göra allt från marknadsföring till att tappa ölen på flaska.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.