Örebros saluhall har nu varit öppen i ett halvår och rymmer 19 olika butiker på en yta av 1 600 kvadratmeter. Efter nära 40 års väntan besöks saluhallen av tusentals nöjda örebroare. Kvarteret runt Kungsgatan, Stortorget och Stallbacken med saluhallen, Systembolaget, Java, Hälls, Kungsgatan 1 och torghandeln har blivit en naturlig och pulserande mötesplats.
Ostfavorit
I mitten av saluhallen finns Örebro ost. Den stora disken erbjuder över 100 olika, tilltalande ostar. Det är oftast kö vilket ger tillfälle att kunna spana in sina egna favoritostar i väntan på sin tur.
Vår egen ostbricka av Örebro osts urval är följande: en lite krämig Brie de Meaux – vitmögelost gjord på opastöriserad komjölk, en doftande, klibbig, Epoisses – kittost av opastöriserad komjölk från Bourgognetrakten, en grottlagrad Gruyère – hårdost av opastöriserad komjölk från Schweiz, samt en vällagrad Bredsjö Blå – blåmögelost av pastöriserad fårmjölk. Kompletteras med ett gott bröd och förslagsvis det röda vinet Brolio, nr 2705 på Systembolaget, för 115 kronor.
Fisk i toppklass
Fisk i hallen har fisk av toppklass. Här erbjuds fisk att köpas över disk men också i bistro- och deliform. Räksmörgåsen, med stans bästa räkor, kan rekommenderas.
Fisksoppan, som kan ätas på plats i hallen eller tas med hem, är redan en välsmakande klassiker. Mitt tips för perfekt konsistens på fisken är att koka upp soppan precis så att den börjar sjuda lätt, tag av kastrullen och lägg i den råa fisken och låt stå några minuter, värm på nytt upp till sjudgränsen, servera och njut. Bra vin till är vita La Gascogne, nr 2882 på Systembolaget, för 79 kronor.
Bröder med tre delar
Brödernas koncept i saluhallen har tre delar: bistron, husmans och restaurangen. Bistron, vid ingången och på trottoaren, blev denna varma sommar direkt ett inneställe för att sitta ned och äta och/eller ta en öl eller ett glas vin. Husmans säljer bra mat för avhämtning där vi har gillat dillköttet, wallenbergarna och kalvsteken med tillbehör. Lunchen i restaurangen har vi däremot ätit med varierad nöjdhet.
Lunchen finns på vardagar med förrätt, varmrätt, dryck, kaffe och kaka för 125 kronor. Förrätterna, vilka kan vara gubbröra, SOS eller en len kronärtskockssoppa, har alla varit bra. Huvudrätterna pendlar dock betänkligt mellan topp och botten. Torsken med kokosgrädde var perfekt kokt och viltwallenbergarna med potatismos hade den rätta ”vilda” smaken och konsistensen. Biffsteken var smaklös och litet seg med en trist råstekt potatis. Och fiskgrytan med saffransaioli och pressad potatis hade blivit en soppa med en torr, över- och sönderkokt fisk.
Praliner och grönsaker
Gomakeriets utbud är Örebros bästa. Favoriter är lakritspralinerna, kakaotryffeln som smälter i munnen samt de egna, härligt sötsyrliga marshmallowsen med olika bärsmaker.
En efterlängtad butik är Mersmak som säljer frukt och grönt. Hela sommaren har vi köpt och njutit av Karintorps små somrigt smakfyllda kvisttomater.
Bröd och kött
Nybakats bake off-koncept ger ett medelmåttigt bröd. Vi föredrar Malins hembageri och Fröken Brogrens mer äkta bakade surdegsbröd.
Carlström kött & chark från Västerås är ett väletablerat företag. Vi kan dock notera att priserna är betydligt dyrare i saluhallen än för samma vara vid våra besök hos Robertssons.
Flera av världens olika delikatesser
I saluhallen kan den matintresserade äta eller hämta med sig rätter från många av världens kök. Här finns delikatessbutiker från Balkan, Grekland, Italien, Japan, Mexico, Sverige och Ryssland. Generellt verkar saluhallens kunder ha svårt att finna tilltalande alternativ i dessa butiker. Är det brister i utbudet eller i kundernas vilja att våga pröva nytt?
För många är den mest udda smakupplevelsen de spröda bakelserna från Baklavabageriet, en omtyckt delikatess från mellanöstern. Något för sött i vår smak men väl värda att testa.
Örebro saluhall: www.orebrosaluhall.se
Text: Paul Dahlgren | Foto: Ulf Hjelting