Just nu trendar vita viner från Rhônedalen. Sommelierer på svenska restauranger och vinbarer har upptäckt dess kvaliteteter och de som finns på Systembolagets hyllor är ofta prisvärda.
Några av de bästa finns i Condrieu på druvan Viognier, men även under den mer vida appelationen Côtes du Rhône hittar vi mycket intressanta viner på andra druvor.
Endast åtta procent i Rhônedalen är planterat för vita viner men tillväxten ser ljus ut då hektar för hektar omplanteras med gröna druvsorter som Viognier, Grenache Blanc, Roussanne och Marsanne.
Rhône-viner baserade på Marsanne och Rousanne har ofta en fetare och snudd på vaxig känsla. Viner dominerade av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt.
Följ Côtes du Rhône viner på Facebook och cotesdurhoneviner på Instagram för mer info.
Fler dryckestips hittar du här.