Dryckestips: Träsmak

Text: Peter Steen-Christensen
Posted 2018-04-18 in Mat & Dryck

Svenska whiskydestilleriet Box lanserade i höstas serien Quercus som siktade på att utforska smaker som olika eksorter kan ge till en whisky.

 

Efter svenska eken Quercus robur är det nu dags för den amerikanska viteken Quercus alba som är den mest vanligt förekomna eken för vinfat.

– Med Quercus-serien är vi något av pionjärer som sätter fokus på de olika ekarternas smaker och aromer. Whiskyindustrin har mest intresserat sig för ekfatens tidigare innehåll och vad dessa bidrar med till whiskyn. Nu tittar vi istället helt och fullt på den naturliga, orörda eken, det har ingen gjort tidigare, säger Jan Groth, marknadschef på Box.

Quercus alba innehåller lägre andel tanniner och högre mängd laktoner, vilka ger en elegant kokoston. Quercus alba ger också söta vaniljaromer med inslag av smörkola och en blommig fruktighet.

Box Quercus Alba lanserades i mitten av mars och går lös på 799 kronor på Systembolaget.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.