Sugen på att dricka drinkar med stil och klass? Här har ni tre (fyra om vi räknar med Singapore sling som ni hittar här) klassiska drinkar som ni kan stila med. Kom ihåg att dricka med måtta.
Bellini
Bellinin uppfanns någon gång mellan 1934 och 1948 av Giuseppe Cipriani, ägare av Harry’s Bar i Venedig. Cocktailen fick sitt namn på grund av sin rosa färg, som påminde Giuseppe om togan som bars av ett helgon i en målning av 1400-talsmålaren Giovanni Bellini (snacka om finkulturell drink). Den blev snabbt populär bland barens gäster, däribland Ernest Hemingway och Orson Welles (googla det).
10 cl prosecco
5 cl färsk vit persikopuré
Häll persikopurén i ett kylt champagneglas. Häll försiktigt i proseccon, och rör om försiktigt med en lång sked.
Mai Tai
Den klassiska romdrinken Mai Tai sägs ha uppfunnits 1944 av Victor J. Bergeron på restaurangen Trader Vic’s i kaliforniska Oakland. En dag fick han besök av några vänner från Tahiti och bjöd dem på sin senaste cocktail. En av vännerna, enligt sägnen vid namn Carrie Guild, utbrast då ”Maita’i” – det tahitiska ordet för ”bra”. Det här sägs vara originalreceptet.
6 cl sjuttonårig lagrad jamaicansk rom
1.5 cl DeKuyper Orange Curaçao
1.5 cl French Garnier Orgeat (en slags mandelsyrup)
1 cl Rock Candy Syrup (sockerlag)
3 cl färsk limesaft
Häll i samtliga ingredienser i en isfylld shaker och skaka ordentligt. Sila ned vätskan i ett highballglas fyllt av is.
Old Fashioned
På gammaldags manér liksom. Old Fashioned är en av de starkast lysande klassiska cocktails som finns. Skapad på 1800-talet, namngiven runt 1880 och ingår som en av de sex basdrinkarna i den klassiska cocktailboken The Fine Art of Mixing Drinks av David A. Embury. Den första dokumenterade definitionen av en cocktail hittar man som svar på ett läsarbrev i 1806. Den kunniga redaktören förklarar att det är en blandning av sprit, bitter, vatten och socker. Under mitten av århundradet hade fler ingredienser smugit sig in varpå originalet återvann popularitet under det logiska namnet – en Old Fashioned.
Bourbon 4 cl
Angostura Bitter 3 stänk
En sockerbit
Sodavatten
Isbitar
Apelsinskal
Stänk bitter över sockerbiten och lägg den i ett Old Fashioned/whisky-glas. Häll på en skvätt sodavatten och mosa sockerbiten. Häll på whiskyn i tre omgångar och rör om varje gång. Krama ur lite apelsinsaft och lägg sedan skalet ner i glaset (ett tillägg till receptet från 1930-talet). Fyll upp med sodavatten och garnera eventuellt med ett cocktailbär.