Vid sidan av alla välkända drink-klassiker står sommarcocktailen där som ett kapitel för sig på drinkmenyn och väntar troget på din uppmärksamhet tills termometern äntligen pekar på en av årets få sommarheta dagar. En sommarcocktail ska vara kall, frisk och svalkande. Men den ska inte bara smaka gott, den måste också vara snygg.
I vår jakt på coola drinkar för ett varmt Örebro så har vi ringat in några skarpa bartendrar för att be dem guida oss till några smakfulla, och stilfulla, förfriskningar.
Magnus Berglund, Strömpis
Berätta om din drink!
– Rum Punch. Klassisk Tiki-drink, lite som Karibiens Sangria.
Varför är den ett bra val på en het sommarkväll?
– Fruktig och fräsch. Somrig helt enkelt.
Hur är era gästers cocktail-kunskaper och hur villiga är de att pröva nya saker?
– Fler och fler kan mer om drinkar och cocktails så det gäller att vara påläst bakom baren. Med kunskapen kommer ju också nyfikenheten.
Finns det någon aktuell drinktrend du kommer plocka upp i sommar?
– Lokalproducerat är alltid trendigt, annars känns det som att det är tillbehören som är viktigast just nu. Så som isen, olika smaker på Tonic, olika bitters, smaksatta sockerlager med mera. Vad det gäller sprit är nog gin trendigast att dricka just nu skulle jag vilja påstå. Det kommer nog att serveras en och annan gin & tonic i sommar.
Karzan ”Karre” Alipour, Makeriet
Berätta om din drink!
– En fantastiskt fräsch cocktail jag har tagit fram som heter Miss Kellerth. Drinken har tydlig karaktär av frukt – ingefära, fläder och vanilj. Den har sötma, lagom syrlighet och fruktighet.
Varför är den ett bra val på en het sommarkväll?
– Tycker den passar utmärkt en varm sommarkväll på våra uteserveringar och våra fina lokaler i en av Sveriges finaste sommarstäder. Eller om man är ute och festar eller bara njuter av sommaren och umgås med nära och kära. Dels för att den är fruktig, fräsch, syrlig och lite söt, jag tycker att den är en bra kombo med alla dessa smaker.
Hur är era gästers cocktail-kunskaper och hur villiga är de att pröva nya saker?
– Jag tycker kunskapen finns hos våra gäster, oftast vet de vad de vill ha. Eller så är det alltid kul att hitta på nya cocktails tillsammans med mina gäster. Det brukar alltid bli bra.
Finns det någon aktuell drinktrend du kommer plocka upp i sommar?
– Vi kommer jobba med mycket egna syrups – frukt efter säsong. Och även örter och massa andra spännande grejer.
Joel Vappelin, Stora Örebro
Berätta om din drink!
– Drinken heter Like a King och tanken var att man ska dricka lite av det som en kung säkerligen gör. Cognacen och Calvadosen som känns som lyxigare sprit, citron som syra, Grenadine som är granatäpplesocker för sötman, lite Peychaurd´s Bitter för det där lilla extra och sedan toppar man med bubbel.
Varför är den ett bra val på en het sommarkväll?
– Den passar de allra flesta. Smakerna från Calvadosen och cognacen gör att det får en distinkt smak, bubbel släcker de allra flesta törstiga strupar en varm sommarkväll och granatäpplesockret och citronen ger bara en härligt fräsch sommartouch.
Hur är era gästers cocktail-kunskaper och hur villiga är de att pröva nya saker?
– Kunskapen hos gästerna ökar hela tiden, man sätts ofta på prov då folk kan komma och beställa något man aldrig hört talats om. Nu för tiden är allt så lättåtkomlig, det är bara att googla upp en drink eller klicka runt på Instagram för att hitta något gott. Filmer och serier gör att folk hela tiden får nya idéer. Se bara vad en gin och tonic med Hendrick’s (en ginsort) och gurka, som var med i filmen Fifty Shades of Grey, gjorde. Aldrig tidigare har vi sålt så många sådana gin och tonic. Att få personer att testa nya drinkar och smaker kan vara svårt, det gäller att marknadsföra nya drinkar rätt. På vår senaste drinklista byggde vi in mycket bitters och lite nya spritsorter i drinkarna för att framhäva mer smaker. Det kan folk vara väldigt skeptiska till men efter att ha testat har alla blivit väldigt glatt överraskade. Det känns som ett steg i rätt riktning.
Finns det någon aktuell drinktrend du kommer plocka upp i sommar?
– Vi kommer jobba en hel del genom köket och deras smaker, örter och kryddor i våra drinkar. Som citrongräs, dill och basilika – det är som man säger: grönt är skönt. Sen fortsätter vi med de spritiga drinkarna, lite mer tuffa smaker och med en twist som gör att det kommer gå hem hos de flesta. Under sommarhalvåret vill folk oftast ha fräschare lite alkoholsvaga drinkar för att inte sippa i sig för mycket sprit för att släcka törsten. Gamla klassiker med ny twist kommer det bli en hel del av i sommar.