Cantina no 3 – en Italiensk upplevelse

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-07-21 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Alessandro på Cantina

Cantina no 3 har varit öppen i knappt fem månader och blivit något av en succé. Här doftar och smakar maten så som den gör i Italien, men så kommer tre av de fyra som arbetar där från Italien. Vi tog ett snack med Alessandro Granata som är en av ägarna.

 

Den som förväntar sig en frutti di mare eller en carbonara så som de tillagas i Sverige kommer att bli besviken. På Cantina no 3 görs maten så som hemma i Italien.

– Vi använder extremt lite grädde i vår matlagning och istället arbetar vi med smaker. Alla råvaror köper vi direkt från Italien via grossister, säger Alessandro Granata som kommer från Sicilien och den lilla staden Riposto som ligger på öns östra kust, ungefär tre mil norr om Catania.

 

Och om någon vill ha parmesan på sin frutti di mare?

– Nej, nej, nej! Vi har parmesan, det är inte det, men inte på en frutti di mare, snälla?

Alessandro kom till Sverige för fyra år sedan och innan dess drev han ett företag hemma i Italien och Sicilien som sålde produkter till restauranger. För fyra månader sedan öppnade han restaurangen Cantina no 3 vid Näbbtorgsgatan med postadress 3.

– Just nu går det väldigt, väldigt bra. Vi har mycket gäster både på kvällen och på lunchen. Tanken med Cantina no 3 är att sälja en upplevelse med italiensk mat och vin och det konceptet ska vi fortsätta att utveckla. Det ska inte bara vara att komma in för en snabb tallrik pasta. Vi utgår från kunden och säljer en upplevelse.

En strid ström av kunder kommer in genom dörren under lunchtid. Några beställer direkt dagens pasta, som denna dag bland annat har en sås med musslor. En kund är dock lite tveksam.

– Har ni samma goda fyllda pasta på lunchen som den som serveras på kvällen, undrar den hungriga lunchgästen.

Alessandro fixar. Inga problem. Kunden i centrum och service är ledordet. Nästa steg är att bli partihandel och själv kunna importera vin från Italien. I en del av lokalen finns en särskild vinbar där det ibland anordnas vinprovning.

– Ett mål när vi startade var att skapa en bra vinbar och att servera bra mat från Italien. Vi bygger nu vidare på den här starten som vi fått med Cantina no 3. I år låter vi exempelvis uteserveringen vara som den är, men nästa år vill jag göra något annorlunda. Sedan så har lokalen inte så stor kapacitet att utveckla. Jag skulle gärna vilja ha runt 30 sittplatser och där är vi inte.

 

Kan det bli aktuellt med en flytt?

– Vi får se. Jag trivs här, men det är litet. Men jag vill samtidigt kunna utveckla Cantina. Kanske öppnar vi en till Cantina. Örebro växer och behöver en riktig italiensk restaurang. Att jag blir kvar i Örebro råder det ingen tvekan om.

En kund frågar om det finns efterrätt efter maten. Alessandro hänvisar till det som finns i kyldisken.

– Vi har pannacotta med hallon.

Det blir en sådan. Alessandro serverar.

Under juli månad kommer Cantina no 3 att vara stängd och öppnar igen först i början av augusti.

– Vi kommer att åka till Italien och besöka både matproducenter och några vingårdar vi samarbetar med. Det kommer att bli kul. När vi öppnar igen kommer vi att ha en ny meny och främst en helt ny vinkarta att välja från.

 

Klicka här för att hitta fler lunchrecensioner.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.