Hamburgaren var länge en bortglömd och styvmoderligt behandlad rätt på Örebros matscen, men det var förvisso inte någonting unikt för Örebro – generellt i Sverige var hamburgare länge synonymt med ”fryspuck” eller ”pannbiff”, om man inte vände sig till mer exklusiva krogars ”lyxburgare” som ofta startade (och fortfarande startar) kring 180 kronor i pris.
Men så hände det någonting. En del menar att de senaste årens hamburgarrenässans började när burgarentusiasten Jon Widegren startade en crowdfunder för sitt restaurangprojekt Flippin’ Burgers på sajten fundedbyme.com. Han bad om 30 000 kronor i startkapital, fick ihop 36 352 kronor, och trots byte till större lokaler är det fortfarande – tre år efter öppning – kö ut på gatan flera gånger i veckan. Men bortom Flippin’ Burgers succé var ett ännu viktigare resultat att det började pratas hamburgare igen, inte bara entusiaster emellan utan även i media. Jon Widegren började plaska i burgarbassängen och ringarna på vattnet har så klart nått även till Örebro.
Här i stan finns det numera flera ställen som håller kvalitetsburgarens fana högt. Kvalitet är givetvis ett väldigt subjektivt begrepp – men egenmalt kött, när- och nybakat bröd samt dubbelfriterad pommes frites är tre bra indikationer på att man tar sitt burgarvärv på allvar. Vi testade ett litet urval av vad Örebro har att erbjuda.
Bröderna i hallen
Flera vi har talat med säger att man hittar Örebros bästa burgare på Bröderna i hallen (för 185 kronor bör den givetvis vara riktigt bra). Vi kan konstatera att den definitivt är med i toppstriden. Nymald högrev från Kötthandlar´n, krispig grissida (ett finare ord för pre-bacon), kantarellkräm, syrad lök och Västerbottenost är inte ingredienser man muckar med ostraffat. Överlag är intrycket gediget exklusivt och ber man om den rekommenderat mediumstekta versionen är det bara att tacka, ta emot och låta maten tysta mun.
Burger Love
Vill man äta en lunchburgare är Burger Love på Stortorget inte fel. Speciellt inte om man har gott om tid, för vid vårt senaste lunchbesök tog det strax över tjugo minuter från beställning till servering. När maten väl kom var dock mycket förlåtet. Dubbelfriterade pommes – check. Varmt bröd – check (personalen kunde dock inte svara på huruvida det var potatisbröd eller brioche men hemsidan berättar att brödet kommer från Hälls bageri). En 180-grams köttpuck av högrev och bringa (dock en aning för nära well done) med smakrikt bacon (från Närkekött) – check. Under hundralappen inklusive dryck är väldigt prisvärt. Ps. En i sällskapet testade den vegetariska portobelloburgaren och gav tummen upp.
Enelly’s
Våren 2012 slog Enelly’s upp portarna ute vid Örebromässan ute på Aspholmen och sedan dess har man expanderat till Hallsberg och (snart) Lindesberg. Köttet kommer från Lithells och brödet och såserna har man arbetat fram själva. Vid vårt senaste besök testade vi deras Bacon Bacon Cheese, en väldigt trevlig burgare: tomat, rödlök, en aning för mycket majonäs, sympatiskt utpressad köttpuck (med bacon i) och perfekt stekt bacon. Stort plus för det egenutvecklade brödet. Vi gjorde vår beställning efter att lunchrusningen var över, och det kanske var därför vi serverades pommes frites som på klassiskt kedjemanér fått stå och vänta på kund lite för länge.
Texas Longhorn
Texas Longhorn hade ett gediget rykte med sig som köttkrog (”Vegetarian is an old Indian word for bad hunter”, skriver de på sin hemsida) när de öppnade på Kungsgatan förra sommaren och sedan dess har de inte gjort många besvikna. Vi gick dit på lunchen, testade en Southwestern-burgare (95 kronor), och gick därifrån nöjda. Burgaren var mycket bra: rätt grillad, med rökig bacon, stekt lök, chipotle och halvtorkad tomat. Pommes fritesen var gjord på rejäla potatisbitar och hade varit helt perfekt om de fått ligga lite längre i fritösen. Restaurangen får även ett plus för inredningens mysiga ”USA:s sydstater”-atmosfär. Den ser man inte ofta på annat håll.
Örebro Ölcafé
Det finns en klassisk Saturday Night Live-sketch som går under namnet More Cowbell. I nutid skulle den utspela sig på Ölcafét där delägaren Kimmo skulle säga ”lägg på mer bacon!” Vilket var vad vi bad om när vi beställde högrevsburgaren med cheddarost och coleslaw (149 kronor). Det kan liksom aldrig bli för mycket bacon. Den här burgaren är en av de absolut bästa man kan äta i Örebro just nu. Ölcafét uppdaterar sin meny varje vecka men vi gissar att det alltid kommer att erbjudas burgare. Ett brett ölsortiment ingår i konceptet.
Alternativet:
Harrys
I våras började det ryktas om att Harrys gäster kunde beställa en rätt som inte stod på menyn. Det sades att man kunde få en Pulled Pork-burgare av högsta klass, och det stämde. I höst är den dock officiell (179 kronor). Vill man ha en alternativ burgare är den perfekt; pulled pork istället för köttpuck, friterade bakpotatisskal – väldigt gott – istället för pommes. En Jack Daniels-smaksatt barbequedip och saken är biff, sorry – pork. Ps. den finns även i laxversion.
Bubblare: Kitchen & Table, Lilla Örebro, Pitchers (Hudacek!), O’Learys (Oumph!) med flera.
Hamburgare
Slutet av 1800-talet: Burgaren kommer till USA med tyska immigranter (från Hamburg).
1921 USA:s äldsta burgarkedja, White Castle, grundas.
1957 Sveriges första hamburgerbar, Burger-Grill, invigs i Helsingborg.
1968 Sveriges äldsta burgarkedja, Max, första restaurang öppnar i Gällivare.
1972 Sibylla lanserar hamburgare på menyn.
1973 McDonald’s öppnar sin första svenska restaurang i Stockholm (den första i Örebro öppnas 1984).