Restaurangen har funnits där sedan Örebro saluhall öppnade. Tidigare har han drivit Drängen och haft verksamhet på Vinön. Nu blickar Janne Vilhelmsson framåt med Bröderna i Hallen.
– Nej, jag är inte längre inblandad i verksamheten på Vinön. Den delen sköter min bror Johan numera. Vi har valt att dela på verksamheterna där jag är i Saluhallen och han sköter Vinön med mat och musik, säger Janne Vilhelmsson när vi träffas i Saluhallen för att samtala om nutid och framtid för restaurangen Bröderna i Hallen.
Verksamheten är nu inne på sitt tredje år och gästerna börjar allt mer att förstå att restaurangen är öppen även om resten av saluhallen är stängd.
– Ja, det var ett problem i början. Man trodde att vi stängde klockan 18.00, men så var det ju inte. Vi har öppet betydligt längre än så på kvällarna, men när våra after works började ta fart så lyfte även hela restaurangen med fler besök. Vi har lyckats driva upp luncherna riktigt bra och har varit i toppen av Lunchpatrullen under både 2014 och 2015.
Luncherna hos Bröderna i Hallen består av en förrätt, varmrätt och dessert. After work sker i den del som man valt att kalla bistron – bardisk med utsikt över Kungsgatan. Det har blivit något av en samlingsplats fredagar och även måndagar under Marknadsbar.
– Jag har även tagit hit DJ:s som spelat vinyler, coverbandet Playhouse och så har vårat eget husband bestående av Clas Olofsson, Fredrik Landh och Mathias Lilja lirat country. De har spelat en gång i månaden på en onsdag.
Bröderna i Hallen har även, liksom många andra krogar och pubar i staden, haft en quiz. I det här fallet en musikquiz.
– Vi testade fem gånger, men att ha en sådan evenemang är inte gratis och vi kan inte ta någon entré. Det var en kul grej, men det kommer inte att återkomma.
Det som däremot kommer att återkomma och som ständigt utvecklas är den aktiva matlagningen. Här samlas åtta till 12 personer som under vägledning av en kock lagar mat tillsammans. Råvarorna är säsongsanpassade och de som deltar i den aktiva matlagningen får i förväg bestämma om det ska vara kött eller fisk som ska tillagas. Vegetariska alternativ kan också ordnas. Den aktiva matlagningen sker i ett speciellt kök en trappa upp från restaurangen.
– Om man vill kan man dela upp sig i lag och göra allt till en tävling. Då delar vi in matlagningen i stationer där man exempelvis får dela en oxfilé i 180-gramsbitar och så får man poäng i förhållande till hur lika bitarna blir och vad de väger. Samma sak med béarnaisesås. Vem får ihop en sås på kortast tid och så bedömer våra kockar smaken. Det här är något jag skulle vilka utveckla och nu har kocken Joe Divine från Franzéns i Stockholm börjat hos oss. Här skulle jag vilja att Joe skulle kunna få utlopp för sin kreativitet. Exempelvis en chef’s table med honom där man får förklaringar till hur och varför han tillagar maten.
Det kommer även att hända saker i själva saluhallen. KÄK har just flyttat in och fler restauranger är på gång. En stor sittyta för gäster håller på att iordningsställas.
– Tanken är att alla restauranger ska flyttas åt sidorna så att mitten blir öppen för gästerna att sitta och äta. Det här öppnar ju även upp för andra evenemang med en öppen yta i mitten av saluhallen.
Om du fick önska, vad står högst på önskelistan?
– Mer musik och mer roliga evenemang. Sedan skulle jag, om jag får önska mig precis vad som helst, att bardisken i bistron flyttas från väggen och ut i mitten av den delen av lokalen. Allra helst då göra om den till en oval bardisk som folk kan stå runt under en after work.