Bröderna i Hallen


Posted 2015-09-17 in Mat & Dryck

Bröderna i Hallen består av bar, bistro och matsal. Bistron ut mot Kungsgatan är en naturlig träffpunkt. Matsalen ett bra alternativ för lunch och middag. Brödernas, som drivs av de välkända bröderna Janne och Johan Wilhelmsson, finns i Örebros Saluhall.

 

Bar & Bistro

Bar & Bistro är en succé som blivit en attraktiv träffpunkt för skiftande möten mellan människor. Här kan kompisgänget samlas för en öl eller ett glas vin samtidigt som affärssamtal pågår vid andra bord. Bistron har en tilltalande meny med ett tiotal rätter. Två somriga förrätter är matjessillen från Norröna, här serverad med bakad äggula samt brynt smörkräm, och den vita sparrisen med nässlor och confiterad äggula. Smakfullt och gott.

Fisksoppan med flera sorters fisk och handskalade räkor samt en härligt doftande och smakande saffransaioli är redan en uppskattad klassiker. Rekommenderas.

För köttälskaren finns hamburgare samt såväl entrecote som oxfilé på menyn. De som önskar litet mindre tilltugg gillar plocktallriken med utsökta ostar och charkuterier från Örebro ost. Desserterna har en sommarfavorit, svenska jordgubbar med grädde, maräng och vaniljglass, som bör/kan ätas dagligen.

Uppskattade är återkommande musikaliska after work och spelningarna med artister och DJ:s. HKM:s Marknadsbar, en gång per månad, med föreläsningar av kända och intressanta Örebroprofiler, lockar många nöjda åhörare.

 

Matsal

Här serveras dagligen en lunch bestående av förrätt, varmrätt och dessert. Förrätterna kan vara sallader, soppor eller andra aptitretare. Vi uppskattar utbudet av genuin husmanskost där det exempelvis bjuds på fläsk med löksås, kålpudding, majskyckling, pepparrotskött och kokt torsk. Det enda vi har att anmärka på är att oxbringan vid ett tillfälle kunde ha stekts längre och att, vid ett annat tillfälle, fiskgratängen var något översaltad.

Matsalen har en omfattande kvällsmeny anpassad till säsongens råvaror. En start kan vara en carpaccio på kalv eller en tartar på lamm. En specialitet är den stekta abborren med ett täcke av citron, tomat och äpple samt purjolökspuré och en smörsås smaksatt med gräslök. Givetvis finns också Hjälmargös. Kötträtten med rosastekta lammracks penslade med chimichurry och därtill en krämig risotto var angenäm. Mestadels har vi upplevt att mindre grupper äter middag i matsalen då de flesta gäster tycks välja bistron.

 

Saluhallar i Örebro

Handel med mat och dryck har bedrivits i Örebro, genom torgstånd främst runt Storbron och Stortorget, i snart 800 år. På 1890-talet, då staden hade 15 000 invånare, byggdes den första Saluhallen i trä. Den låg mitt emot Strömparterren och revs 1952 för att ge utrymme till byggandet av ett nytt Länsmuseum. Det gav den då 70-årige Johan Behrn möjlighet att öppna en helt ny Saluhall, mittemot den gamla, men med huvudingång ut mot Stortorget. Saluhallen fick vid början av 70-talet en alltför svår konkurrens av de då nystartade ”snabbköpen” och stängdes 1974. Fastighetsägaren och Örebroprofilen Björn Åqvist byggde och öppnade år 2013 Örebro Saluhall i Victoriahuset. Som mest har Saluhallen haft 17 handlare, idag finns det 11 handlare i hallen.

 

Bröderna i Hallen
www.brodernaihallen.se

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.